Milioane de adrese de email din bazele de date ale brandurilor de top au cazut prada hackerilor

McDonalds printr-un anunt recent postat pe website-ul lor, si-au avertizat clientii care s-au inscris pentru promotii sau s-au inregistrat pe oricare alt site afiliat McDonalds, ca este posibil ca adresele lor de e-mail si alte informatii personale sa fi fost compromise de catre un atac cibernetic al hackerilor asupra serverelor companiei.

Din fericire, precizeaza McDonalds, nici o informatie cu caracter sensibil cum ar fi, parole, numere de social security sau informatii despre cardurile de credit, nu au fost compromise.

Anuntul McDonals, a fost urmat de un e-mail trimis de catre DeviantART, site-ul de social media pentru entuziastii artei cu mai mult de 13 milioane de useri, tuturor abonatilor, prin care se anunta acelasi lucru: baza de date a fost sparta si copiata de catre hackeri.

Pana in acest moment, nu exista informatii despre modul de operare al piratilor cibercetici, dar Biroul Federal de Investigatii, care a preluat solutionarea cazului, declara ca atacul a originat din afara Statelor Unite ale Americii.

Totusi, aceasta bresa nu este la fel de periculoasa precum cea a website-ului Gawker ,cand pe data de 12 decembrie 2010, serverele au fost sparte, furandu-se numele persoanelor detinatoare de cont, precum si parolele asociate lor.

De asemenea si producatorul de masini Honda care la randul lui a anuntat ca a suferit de acelasi atac din partea hackerilor, fiind furata o baza de date de 2.2 milioane de abonati ce aveau trecute informatii ca username-ul si parola dar si numarul de identificare al autovehicolulul. Posesorii de modele Acura, brandul de lux Honda, in numar de 2.7 milioane, au suferit doar de pe urma furtului adresei de e-mail.

Se estimeaza ca aproximativ 100 de alte companii au fost tinta aceluiasi atac. Majoritatea victimelor fac parte dintre clientii aceluiasi ESP.

Avand in vedere faptul ca atacul a fost asupra a milioane de adrese ce apartin unor companii importante, se prefigureaza ipoteza ca acestea sa fie folosite intr-o schema de phishing sau spam mult mai mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *