Atunci cand baza de date devine un asset pentru o companie, aceasta incepe sa acorde o foarte mare atentie bounce-urilor sau, altfel spus, adreselor de la care se intorc mesaje de eroare in urma trimiterilor de emailuri. Aceasta pentru ca un numar mare de bounce-uri contibuie la accentuare tendintei de scadere a listelor si uneori poate reflecta lipsa unor porceduri corecte de colectare a adreselor de email.
Pe langa acest aspect, managementul corect al bounce-urilor este unul din elementele esentiale in pastrarea unei bune reputatii. Motivele pentru care un email nu a putut fi livrat tin pe de o parte de faptul ca adresa de email nu mai este valida, returnand o eroare permanent sau o eroare temporara (adresa este inca valida dar emailul nu a fost livrat pentru un alt motiv).
Cand trebuie sa eliminam adresele din lista?
Teoretic nu exista o regula anume, organizatiile agresive pot decide sa stearga din lista hard bounce-urile (adresele cu erori permanente) dupa 2-3 trimiteri. Pe de alta parte, exista varianta conservativa care recomanda stergerea lor dupa 1 singur hard bounce.
In ceea ce priveste bouce-urile soft, stergerea acestora din lista depinde de frecventa de trimitere si de tipul de eroare primita. De obicei 3 erori consecutive asociate problemelor de conectare cu un domeniu sunt suficinete in cazul in care trimiterile au loc zilnic. Daca vorbim de un bouce gen casuta de email plina, in cazul trimiterilor zilnice, poate ca ar trebui sa setam ca acestea sa se stearga dupa 15 erori consecutive. Daca trimitem odata pe saptamana/luna, 3-5 erori consecutive de acest gen pot fi suficiente.
Cand stabiliti politica de stergere a bounce back-urilor trebuie sa luati in considerare ca bounce-urile efective influenteaza livrarea emailurilor in Inbox si o clasificare detaliata a acestora poate influenta reputatia senderului.