Concept de campanie, un moft sau o necesitate?

 

umbrela-21Cand iti spun cuvantul “zahar”, automat te gandesti la “dulce”. Daca intru in amanunte, normal ca ajungem sa gasim o multime de subcategorii: zahar alb, zahar brun, zahar pudra si asa mai departe, ai prins ideea.

Cam la fel sta treaba si in online, in publicitate. Campaniile tale au nevoie de o “umbrela” de comunicare. Ceva care sa le defineasca si din care sa derive tot ceea ce vrei tu sa-i comunici clientului tau. In asa fel incat el (clientul) sa te asocieze chiar si unui singur cuvant.

Si, cum rasfoiesti abecedarul unui concept?

Pai, o luam de la inceput, pornim de la definitie:

CONCÉPT, concepte, s. n. 1. Idee generală care reflectă just realitatea; noțiune 2. Ciornă, schiță, bruion. 3. idee, noțiune care constituie treapta cea mai înaltă de abstractizare în reflectarea realității. – Din fr. Concept

Cu alte cuvinte, fie ca te gandesti la conceptul unei campanii de comunicare sau conceptul creativ al campaniei, trebuie sa stii ca acesta – odata stabilit – ar fi bine sa se regaseasca in toate actiunile prin care iti promovezi campania, ca idee generala de comunicare a acesteia.

Da, ar fi de preferat sa gasesti un concept creativ original de cate ori incerci sa comunici ceva, insa, nu trebuie sa uiti ca o comunicare neunitara iti poate afecta semnificativ obiectivele.

Si, ca sa-ti dau un exemplu recent, am sa-ti vorbesc despre ultima campanie Renault, in care isi promoveaza cel mai nou crossover – Kadjar.

Ei au ales conceptul “Stop Watching, start living”. Pornind de la aceasta idee, am reusit sa derivam sloganul si sa comunicam unitar cu clientii, indiferent care era obiectivul newsletter-ului. Cand Renault a avut ca obiectiv loializarea userilor si intarirea legaturii dintre acestia si brandul, a trimis un newsletter in care isi invitau abonatii sa participe la un eveniment sportiv.

In functie de activitatea de weekend pe care o propuneau, comunicarea incepea de la ideea “Stop watching, Start {…} – aici am inclus activitatea sportiva dedicata userilor.

Ce vreau sa subliniez? Simplu: respectarea conceptului. Faptul ca, odata pastrata comunicarea unitara in mintea consumatorului, aceasta asociaza brandul tau cu campania ta.

Reduceri, promotii, vouchere cadou, acestea sunt doar carlige pe care orice le foloseste. Diferenta o face doar modul in care tu ramai in mintea clientului tau.

Si, bineinteles, care e conceptul?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *