Sa ne imaginam ca esti un marketer…

…si iti propui drept obiectiv cresterea bazei tale de date. Cum faci asta?

O metoda mai putin folosita si relativ rapida, dar costisitoare pentru colectarea de contacte este inserarea unui mesaj de promovare in newsletterul unei alte companii partenere sau publicatii. Atentie insa! O astfel de campanie trebuie sa tina cont de cateva intrebari esentiale, ca de exemplu:

1. insert in ce fel de newsletter?
2. cum alegi newsletterul in care faci promovarea?
3. ce inserezi?
4. unde anume inserezi mesajul tau?
5. ai nevoie de call-to-action?
6. ce fel de call-to-action?
7. ce indicatori urmarim noi?
8. in cat timp ne asteptam sa obtinem raspuns? ore, minut, zile, saptamani?
9. cum evaluam esecul sau succesul unei astfel de campani?

Raspunsul la prima intrebare este fundamentat pe regula de baza a marketingului: daca vinzi un produs de infrumusetare, alegi un newsletter al carui public este interesat de aspectul asta. Daca vinzi un produs de IT, poti alege newsletter-ul unei publicatii din acest domeniu sau al unei publicatii cu o baza de date cu un profil socio-demografic compatibil cu interesul fata de IT. Pana la urma, e basic: nu alegi newsletterul unei reviste de moda pentru femei pentru a colecta subscriberi la newsletterul tau daca tu vinzi materiale de constructii.

Alegerea newsletterului unde vrei sa introduci insertul trebuie insa, sa ia in considerare si alti factori care pot conduce la succesul sau insuccesul acestui demers. In primul rand este recomandat sa cereti companiei care publica newsletterul sa va explice care este procesul de colectare a adreselor de email. Daca acestia va vor spune ca o parte din adresele de email sunt colectate de la evenimente sau ca adresele sunt colectate folosind un formular online este recomandat sa le cereti acestora dovezi privind aceste afirmatii.

Pentru adresele colectate de la evenimente ar trebui sa verificati cat de explicit si vizibil era mentionat in formularul de participare la eveniment ca persoana respectiva isi da acceptul de a primi emailuri. Acceptul este considerat dat ca urmare automat (odata completat chestionarul) sau exista o bifa care sa marcheze acest accept.

Pentru adresele colectate online este recomandat ca inainte de primul insert sa monitorizati ce se intampla cu acea lista. Daca publisherul sustine ca are o lista de abonati de 20.000 de persoane si site-ul este online de 6 luni, aceasta informatie nu prea este plauzibila; daca site-ul este online de 2 ani, puteti monitoriza ritmul abonarii de la o zi la alta, confruntat cu numarul actual de abonati veti avea o imagine destul de clara legata de ce anume cumparati.

Aceste monitorizari nu va vor ajuta doar sa economisiti bani ci si sa va protejati reputatia (eviti asocierea cu mesaje de tip spam) si trebuie sa se reflecte in numarul de conversii obtinute si ROI (cat cheltuiti pentru un nou abonat).

Odata ales newsletterul/publisherul potrivit, ramane sa raspunzi la celelalte intrebari.

Acesta e doar sfarsitul episodului 1. Va urma!

PS: stay tuned, devine extrem de interesant sa raspunzi la intrebarea privind indicatorii, eficienta lor si succesul sau esecul campaniei si mai ales diferenta intre cum evaluez newsletterului in care fac insert si cum evaluez performanta insertului meu in newsletterul in cauza.

One Reply to “Sa ne imaginam ca esti un marketer…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *