Designul plat – un trend din ce in ce mai popular

Designul plat a reaparut ca un stil popular de web design curat si functional. Dar cat timp va rezista acest trend ?

poza

Flat design-ul a fost una din cele mai mari tendinte din 2013 si continua in forta si in prezent, prin rectificarea grafica a oricarui element de design care nu are ca scop functionalitatea produsului. Principiile din spatele designului plat nu sunt noi. Web design-ul minimalist a inceput odata cu crearea de foi de stil in cascada (CSS). CSS a adus consistenta si comoditate in pagini web. La fel ca si, designul minimalist, designul plat are acelasi scop in minte. Acest lucru presupune utilizarea, practic, doar a formelor plate si a unor indicatori ce ajuta utilizatorul sa aiba o experienta cat mai accesibila.

Windows 8, Facebook si Gmail – toate folosesc flat design-ul si, in experienta userilor, mizeaza pe simplicitate.

Sa luam, ca exemplu, designul din newsleterul de mai jos. Se observa, cu usurinta, un design bazat pe imagini suprapuse, grafica 3-D si degradeuri, care oboseste vizual si cel mai important, informatia, care trebuie sa ajunga la utilizator, nu este suficient evidentiata.

1

In dorinta de a transmite un mesaj functional, designerii au gasit solutia in design-ul plat prin evitarea gradientilor, umbrelor, designului aglomerat, efectelor 3-D si imaginilor care nu aduc valoare continutului.

Design-ul plat este cunoscut pentru bi-dimensionalitate, accentul se pune pe accesibilitate si minimalism, linii indraznete si clare, tipografie creativa, culori vii si cuvinte alese cu grija. Stilul Sans serif simple este adesea folosit pentru a transmite mesaje in mod clar.

Aceasta tehnica de design ofera un aspect mai curat pentru continut, care este mai usor pentru a fi asimilat de catre utilizator. Designul plat poate imbunatati designul responsive al  unui site web si permite paginilor sa se incarce mai repede.

Cand se utilizeaza un design plat, detaliile de design, cum ar fi alegerea culorilor si textelor, sunt decizii importante.

2

Cu un design plat, mai putin inseamna mai mult. Designul plat este organizat, simplist, si consistent.  De fapt, este o adaptare moderna a design-ului minimalist, un trend in care multi cred, in prezent. Aceasta se concentreaza numai pe utilizarea elementelor esentiale, care ia forme noi ce schimba experienta utilizatorului, provocand astfel designerii sa perfectioneze continutul layout-ului pentru a-si  atinge scopul  si rezultatele propuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *