Creste angajamentul clientilor tai cu ajutorul campaniilor de email

engagement email marketing

Fundatia unui business stabil si de succes sta in modul in care este construita relatia cu clientii. Indiferent de tipul afacerii, este foarte important sa iti pastrezi clientii veseli si fideli, iar pentru a reusi acest lucru ai nevoie de un plan bine pus la punct de ‘customer engagement’. Evident, oamenii au nevoie de produse de calitate, la preturi atractive, iar transformarea lor in clienti fideli trebuie vazuta ca un bonus inestimabil.

Surprinzator sau nu, email marketingul este in continuare modalitatea de promovare cu cel mai mare ROI din online. Chiar si asa, pentru o eficienta maxima, trebuie depus mult efort pentru castigarea increderii subscriberilor. O data obtinuta adresa de email munca nu se termina, ci trece la nivelul urmator.

In fiecare email trimis catre clienti, este necesar sa se urmareasca oferirea de content relevant si sa se vina in intampinarea nevoilor consumatorilor. In perioada de engagement poti apela la o serie de e-mail-uri prin care sa iti ‘antrenezi’ clientii. Trimite-le mesaje targetate in situatia mai multe situatii specifice:

  • Daca observi ca abonatii tai tind sa stearga emailul tau fara sa-l stearga atunci ar trebui sa regandesti o strategie legata de linia de subiect. Incearca sa ii dai valoare maxima si sa fie cat mai targetat pe nevoile userului. Despre puterea subiectului am discutat si aici;
  • Daca rata de deschidere a emailurilor tale e ridicata imediat dupa abonare, iar mai apoi scade constant atunci e clar ca abonatii nu primesc ceea ce se asteptau. Solutia se numeste personalizarea. Dezvolta segmente pentru a reusi sa iti targetezi cat mai specific userii pentru ca mai tarziu sa ii poti loializa.
  • Creeaza-ti o personalitate puternica. Un brand unic, puternic si care are o personalitate proprie inseamna automat si clienti loiali, care intereactioneaza constant cu el. Un identitate puternica pleaca de la un concept puternic, un design impecabil si un copy excelent. Comunicarea Hipmunk poate fi oferita ca un exemplu pozitiv. Utilizeaza infografice ce ofera o serie de informatii interesante, iar in acelasi timp isi promoveaza platforma (click pentru marire):

d

  • Cos abandonat – daca un client a introdus cateva produse in cosul din magazinul tau online, dar nu a finalizat comanda, e momentul sa ‘ataci’. Cu siguranta exista un interes, asa ca trimite-i cat mai rapid posibil un email in care sa-i oferi un discount care sa-l motiveze sa incheie comanda.

  • Pentru a construi o relatie cat mai stransa cu subscriberii este absolut necesar sa le trimiti acestora mesaje personalizate in zilele speciale. Ziua de nastere a celor care primesc mesaje promotionale de la tine este un moment important. Profita de ocazie si trimite-le un email original insotit de un cadou (discount, voucher, oferta speciala)
  • Automatizeaza un user care cauta cu insistenta un anumit produs de-al tau e clar ca e dispus sa il cumpere. E momentul tau si foloseste-te de retargetare. Trebuie sa ai automatizat un mesaj care sa se duca direct la tinta si care poate avea o rata de conversie mai mare decat de obicei. Spre exemplu, daca o persoana cauta produse de bebelusi, aceasta ar trebui sa primeasca imediat recomandari cu cele mai cumparate produse din site. De asemenea, daca un user a fost interesat de un anumit produs la un moment dat, ofera-i update-uri cu noutati si modificari de pret.
  • In perioada de engagement este extrem de important sa folosesti un continut dinamic si personalizat pentru a te asigura ca fiecare email este relevant. Ofera-le clientilor ceva la schimb pentru a-i loializa. Oamenii asteapta sa fie recompensati indiferent de cat atrasi s-ar simti de un brand. Asa ca ofertele speciale sau discounturi trebuie sa fie strans legate de comunicarile in care ai nevoie de interactiunea subscriberilor.
  • Daca nu folosesti layout-uri mobile friendly pierzi enorm. Nu e nevoie sa analizam foarte multe date ca sa realizam impreuna prezentul si viitorul apartine dispozitivelor mobile. E loc pentru toata lumea pentru ca in 2017 procentul brandurilor B2C care foloseau design mobile friendly era de 52%.

 

5 sfaturi pentru automatizarea campaniilor de email marketing

email-marketing-automation-tools

Marketingul automatizat e termenul care trebuie sa stea pe buzele oricarui marketer. Se pare ca asa si este daca ne uitam la cele aproape 9 milioane de cautari facute in lume pe Google legate de acest termen.

Automatizarea iti permite o multime de artificii si iti usureaza munca. Detaliile fac insa diferenta, iar granita dintre conversii si unsubscribe este extrem de subtire. Tocmai de aceea iti dam cateva sfaturi pentru rezultate cat mai bune. Inainte de toate nu uita ca un studiu Epsilon Email Institute a scos in evidenta faptul ca emailurile automatizate genereaza o rata de deschidere cu 70.5% mai mare decat mesajele standard.

1. Creeand segmente situationale

Dezvolta o serie de segmente cat mai variata pentru a reusi sa acoperi o patura cat mai larga de potentiali clienti. Spre exemplu, creeaza segmente in functie de timpul pe care si-l petrece un subscriber intr-o anumita categorie sau in functie de cat bani cheltuie la o comanda

2. Automatizeaza tot ce se poate

Probabil ca aproape orice poate fi automatizat. E important sa descoperi actiunile repetitive pentru a le automatiza. Astfel vei castiga timp pentru alte celelalte task-uri. Spre exemplu, automatizeaza trimiterea formularului de feedback de dupa incheierea discutiei dintre clienti si departamentul de relatii cu publicul.

3. Gaseste echilibrul perfect

Analizeaza-ti foarte bine prioritatile. Ce e mai important pentru tine? Planul de marketing sau mesajele ce urmeaza sa fie trimise automat? Oamenii au tendinta de a-si pierde rabdarea foarte usor. De fapt, se pare ca 43% dintre utilizatorii care s-au abonat la newslettere au spus ca si-ar dori sa primeasca e-mail-uri mai rar. Un plan de marketing incarcat, plus o serie de e-mail-uri automate ar putea avea urmari negative.

4. Retargeteaza in functie de comportament

Sa spunem ca un utilizator a intrat pe un landing page al unei campanii, dar nu a si-a lasat datele in formular. Marketingul automatizat te poate ajuta sa il incluzi in pasul urmator care ar putea insemna trimiterea unui e-mail prin care sa ii oferi un beneficiu. La fel ai putea sa faci si cu un potential client care nu a finalizat o comanda desi a selectat o serie de produse pe care si-ar fi dorit sa le cumpere sau cu un utilizator care si-a petrecut mult timp pe site, dar fara sa comande nimic.

5. Profita de re-engagement

Unul din cele mai ‘cool’ lucruri pe care le poti face datorita automatizarii este sa te folosesti de ‘re-engagement-ul’ abonatilor. Unii dintre ai poate ca nu au deschis niciodata newsleterele asa ca trebuie sa le oferi un bonus pentru a completa un formular prin care sa iti explice de ce nu au fost interesati de mesaje.

Cum gasesti rapid idei bune

In viata oricarei agentii de marketing sau publicitate exista perioade in care fabrica de idei trebuie sa functioneze la maximum. In mod curent, functioneaza pe banda rulanta, dar in perioade precum Black Friday, Halloween sau Craciun, cand exista pretextul de comunicare al reducerilor, ideile trebuie sa se nasca rapid, sa fie eficiente, sa aduca rezultate pentru client.

Dar, uneori, oricate sedinte de brainstorming ai cu echipa, simti ca nu ai acea idee stralucita. Totusi, ea trebuie sa vina.

Cum faci sa stimulezi creativitatea in perioade precum Black Friday si Cracium, si sa ajungi la idei originale, dar in acelasi timp simple si usor de implementat?

Una dintre tehnicile care dau cel mai des rezultate este reverse thinking. Reverse thinking inseamna sa gandesti invers decat o faci in mod normal, pe firul logic al actiunii.

111wi_stiati_ca

Cum aplici reverse thinking, rapid si eficient?

1. Identifici problema, in cazul nostru problema inseamna sa rezolvi brief-ul, conform cerintelor clientului

2. Dupa identificare, incepi sa iti pui intrebari: Cum pot obtine efectul invers a ceea ce vrea clientul?

Ex: Isi doreste sa creasca numarul abonatilor la newsletter. Ce pot face eu sa nu creasca numarul de abonati?

3. Incep sa raspund la intrebarea opusa solutiei, respectiv: Ce pot face eu sa nu creasca numarul de abonati? Pot sa nu trimit continut relevant, nu am baza de date segmentata, nu am un site prietenos, trebuie sa fac multe clickuri ca sa ajung la produsul cautat, nu ofer raspunsuri la mailurile trimise pe adresa de suport clienti, nu trimit cu frecventa.

4. Dupa ce ai gasit idei la reversul problemei initiale, inverseaza-le din nou pentru a gasi solutii:

  • Nu trimit continut relevant: Voi trimite continut relevant prin analizarea actiunilor utilizatorilor, eventual voi segmenta baza, voi face un chestionar , voi corela informatiile obtinute si, la final, voi avea continut relevant.
  • Nu am un site prietenos: Voi face site-ul prietenos, simplu de utilizat, cu informatii usor de gasit, cu rubrici clare si relevante.
  • Nu ofer raspunsuri la emailurile trimise catre suport clienti: Voi da raspunsuri, voi fi proactiv.
  1. Evalueaza solutiile, au potential, pot fi ambalate creativ si implementate usor?
  2. Foloseste reverse thinking din nou, pune-ti intrebari pana ajungi la solutia care raspunde brief-ului.

Landing page-ul – 8 secunde pentru a crea o conversie

Ti-ai pus la punct newsletterul pe care l-ai conceput? Ai realizat un design atractiv? Contentul este relevant pentru abonati? Butoanele de call-to-action sunt si ele suficient de incitante? Ai raspuns pozitiv la aceste intrebari, insa ar mai fi un pas pe care trebuie sa-l faci pentru a avea rezultate in ceea ce priveste vanzarile online si, in general, ratele de conversie: optimizarea landing page-urilor!

Nu este suficient sa-i atragi acolo, trebuie sa-i determini sa ramana mai mult de 8 secunde (media de timp pe care o ai la dispozitie pentru a convinge o persoana ca oferta ta este interesanta) si sa ia decizia dorita de tine: sa faca o comanda de cumparare, sa recomande, sa completeze un formular de inscriere etc. Pe scurt: sa faca o conversie.

Pentru acest lucru, ai la dispozitie numai cateva secunde. Studiile arata ca primele secunde isi spun cuvantul pentru crearea unei impresii bune. Deci, ai doar 8 secunde ca sa creezi aceasta impresie pentru landing page-ul tau.

shutterstock_179853431_s

Evaluarea euristica sau cum sa afli ce e in mintea lor

Ca sa ajungem la evaluarea euristica propriu-zisa, trebuie sa stii ce inseamna “euristic”. Termenul desemneaza o metoda de studiu si de cercetare bazata pe descoperirea de fapte noi (conf. DEX).
In online, este des folosita “evaluarea euristica”, o metoda de evaluare a interfetei designului pentru utilizator. Teoria a fost dezvoltata de catre Jakob Nielsen impreuna cu Rolf Molich, in 1990.

Scopul acestei evaluari este de a identifica acel landing page care sa genereze cea mai buna rata de conversie. Cei doi creatori ai sai au dezvoltat si un set de indicatori cu ajutorul carora se analizeaza landing page-ul si problemele acestuia.
Dificultatile legate de usability sunt incadrate pe o scara numerica in functie de impactul asupra performantei. Evaluarea euristica are menirea de a oferi feedback-ul necesar celor care o folosesc pentru a vedea daca landing page-ul este compatibil cu nevoile si preferintele utilizatorilor.

Aici intervine formula euristica menita a te ajuta sa concepi cel mai bun si mai ales, cel mai potrivit landing page care sa duca la conversia dorita:

C = 4m + 3v + 2(i-f) -2a.

Fiecare element din formula te ajuta sa-ti dai seama unde anume trebuie imbunatatit landing page-ul tau si cum sa ajungi la rezultatul final: conversia (in ecuatie, C):
1) M=Motivation (Motivatia)
2) V=Value Proposition (Valoarea)
3) I=Incentive (Stimulent)
4) F=Friction (Conflict)
5) A=Anxiety (Anxietate, Neliniste)
Ecuatia are un singur scop: maximizarea elementelor pozitive (motivatia, valoarea, stimulentul) si diminuarea, pe cat posibil, a celor negative (anxietate, conflict). Ce semnifica toate acestea? Un set de intrebari la care daca raspunzi, vei gasi cea mai buna formula de landing page.

Pune-ti urmatoarele intrebari:
De ce abonatul meu ar trebui sa cumpere de la mine si nu de la competitori?
Oferta ta trebuie sa se diferentieze considerabil de cea a competitorilor si, pe langa considerentele emotionale si financiare ale acesteia, acum landing page-ul ar putea fi personalizat si diferentiat pe baza nevoilor fiecarei persoane. Poti determina ce anume il intereseaza pe abonat, in urma accesarilor si a monitorizarii obiceiului de navigare si, pentru ca in email marketing ai toate aceste informatii in baza de date, landing page-ul poate fi customizat oferindu-i acele produse care il intereseaza. Totodata, poti diferentia landing page-ul in functie de sex, varsta etc.
Cum pot elimina factorii psihologici care l-ar impiedica sa cumpere?
Cel mai important: prezinta-i beneficiile din prima clipa. Raspunde-i imediat la intrebarea “Ce am de castigat?” si “De ce tu?”
In completarea a ceea ce am scris mai sus, landing page-ul poate fi altfel decat cele obisnuite. Poate fi personalizat, astfel incat subscriberii sa fie intampinati de ceva prietenesc, prin adresarea directa folosita. Daca spui “Buna Elena, uite ce ti-am pregatit… “, iar butoanele de call-to-action sunt si ele customizate, atunci sunt toate sansele ca subscriberul sa aiba impresia, placuta, ca vorbeste cu cineva apropiat. Pentru linkuri, poti folosi butoane de call-to-action de genul “Elena, incearca asta…” sau “Elena, spune-ne ce crezi…”.
Cum pot folosi stimulente suplimentare pentru a face fata oricarei urme de rezistenta din partea subscriberului?
Pentru o motivatie puternica, poti include chiar si parerea altor utilizatori ai acestor servicii (testimonial) sau un sistem de ranking pentru a vedea cat de bine a fost cotat acel produs/serviciu. Chiar daca adresarea directa l-a “indulcit putin”, tot trebuie ca oferta ta sa il atraga intr-un fel. Fie ii pui la dispozitie o oferta speciala, fie un discount la un produs. In plus, desi am repetat, poti sa mai incluzi parerile altora despre produsul pe care il oferi si pe care altii l-au folosit, astfel incat sa ii obtii increderea. Ca stimulente suplimentare, mai poti include chiar si clipuri video si imagini, pentru a face landing page-ul si mai atragator.
Cum pot corecta elementele care i-ar putea genera retineri?
Atunci cand utilizatorii ajung pe un landing page ce include un formular de inscriere, ar putea experimenta stari negative: temeri, confuzie, reticenta. S-ar putea ca ei sa se sperie cand vor vedea ceea ce le ceri sa bifeze: nume, CNP etc. S-ar putea sa creada ca vei folosi acele informatii in alte scopuri. De aceea, ca sa le diminuezi aceste temeri, le poti explica, la fiecare casuta pe care o bifeaza, care e motivul pentru care le ceri sa completeze acele lucruri. Totul cu argumente, astfel incat sa le obtii increderea. Le enumeri beneficiile, dar si riscurile pe care le pot intampina, daca nu completeaza corect formularul. Vei vedea ca se vor “linisti”. Trebuie, in mod obligatoriu, sa oferi garantii ca acele informatii colectate nu vor fi folosite in alte scopuri decat cele pentru care au fost furnizate si ca detele lor nu vor fi instrainate.

Pentru a reduce orice factor negativ care ar putea sta in drumul conversiei dorite, este absolut necesara precizarea unei Politici de confidentialitate, prin care sa li se mentioneze cum le sunt protejate datele completate in formular, dar si faptul ca le sunt monitorizate accesarile, astfel incat mesajele viitoare sa fie cat mai relevante si folositoare pentru ei.

De asemenea, pentru optimizarea landing page-ului, atunci cand, in cadrul newsletterului, le specifici oferta de care pot beneficia, este bine ca pe pagina secundara sa se gaseasca din nou aceasta oferta, pentru ca atunci cand ajung pe alta pagina, s-ar putea ca utilizatorii sa nu fi retinut aceasta oferta. Precizarea, din nou, a ofertei, este binevenita oricand, Vor vedea ca te-ai tinut de promisiunea facuta inainte de accesare. Castigi si mai multa credibilitate.

Mai este recomandat ca, atat pagina de index, cat si cea secundara sa aiba acelasi layout sau cel putin unul asemanator, pentru ca daca acestea ar fi diferite, s-ar putea ca utilizatorul sa devina confuz, sa creada ca l-ai derutat prin call-to-action-ul incitant, pentru a ajunge in alta parte decat s-ar fi asteptat. Daca cele doua pagini vor avea acelasi design, isi vor da seama ca au “aterizat” acolo unde le-ai promis. Inca o bila alba in ceea ce priveste credibilitatea.

Multi e-marketeri ar spune ca e suficient sa iti trimiti abonatii catre o pagina de web oarecare de pe site-ul tau, totul cu conditia sa ajunga pe site, insa daca faci acest lucru, s-ar putea sa nu obtii rata de conversie dorita. Tocmai ca landing page-ul ofera infinite posibilitati de generare de leaduri, prin urmare il poti customiza si chiar poti experimenta pentru a vedea ce anume i-ar trezi interesul destinatarului.

In concluzie
Toate aspectele descrise mai sus asigura o asa-zisa coerenta a landing page-ului. Trebuie sa iei in considerare elementele enumerate mai sus, care sunt vitale pentru un landing page de succes, sa le imbini pentru a-i retine atentia indelungata a abonatului.

Te intrebi cum sa-i retii atentia si care este cea mai buna varianta de landing page? Raspunsul il vei gasi tot singur, pornind de la un lucru cat se poate de simplu, dar util: testarea. Ca sa vezi ce anume l-ar incanta pe cel care acceseaza linkul ce duce spre pagina dorita, trebuie sa testezi mai multe variante pe un esantion de subiecti.

Poti concepe 3 variante de design pentru landing page, pe care sa incluzi 3 variante de text si adresare. Trimite aceste variante la esantionul stabilit si iti vei da seama ce a “prins” mai bine. Ai posibilitatea de a monitoriza:
– ce/cate linkuri au accesat
– cat timp au petrecut pe pagina accesata
– rata de abandon
– rata de conversie

Alege varianta castigatoare in functie de obiectivele urmarite.

Cum arata viitorul in email marketing

Specialistii din industrie, citati in cadrul unei cercetari dma.org, ofera o noua viziune asupra viitorului in email marketing, bazata, in principal, pe hyper-personalizare, real marketing, analiza predictiva sau  crearea unor noi instrumente de automatizari.

Astfel, pe primul loc in topul trendurilor mentionate de experti se afla personalizarea mesajelor. 63% dintre cei care au raspuns sondajului dma.org considera ca adaptarea mesajului la individ este esentiala pentru a capta atentia si, implicit, a avea efectul dorit de marketer: vanzarea produselor comunicate. Ne aliniem acestei opinii in privinta personalizarii si putem miza pe hyper-personalizare. Recent, am avut o situatie in care am creat special pentru un partener din industria turismului un email pentru un singur client. Raspunsul acelui client la emailul hyper-personzalizat a fost, exact cum ne asteptam, unul pozitiv. Si dupa cum bine stim, cand un client este fericit, poate atrage dupa sine alti 10 clienti fericiti.

trends 960

Un al doilea trend din ce in ce mai puternic in industrie este investitia in optimizare  si crearea unor noi instrumente de automatizari. In contextul in care personalizarea va fi principalul obiectiv al fiecarei comunicari, aceste instrumente sunt mai mult decat necesare. Totodata, migrarea utilizatorilor de pe dispozitive de tip PC catre mobile impune crearea acestor instrumente, care vor reusi sa transforme fiecare pas din customer journey intr-o experienta de real marketing.

Astfel, am ajuns la cel de-al treilea si unul dintre cele mai relevante trenduri: mobile journeys. Potrivit unui raport din Marketing Week, de Black Friday, mai mult de 50% din achizitii au fost efectuate de pe telefoane mobile. Asta atrage dupa sine o adaptare a continutului, o segmentare in detaliu a bazelor de date, crearea unor noi tehnici de analiza predictiva.

Email marketing-ul va intra, odata cu anul 2016, intr-o noua era, datorita strategiilor care au in prim plan dispozitivele mobile, integrarea si implementarea informatiilor despre consumatori.

Noi ne bucuram ca incepe scoala!

DJI_Dazzle_Sept_back2school_bSi asta nu pentru ca vom fi in prima banca, emotionati, cu ghiozdanelele in spate si cu sperante mari in suflete. Ci pentru ca noi stim ce sa facem pana sa ajungeti in curtea scolii. Stim si ce, stim si cum.

Dar, mai bine te convingi singur. Afla de ce e bine sa profiti de inceputul anului scolar si cum poti sa-ti maximizezi succesul intr-o campanie Back To School.

Descarca aici colectia White Image de campanii back to school!

Buyer personas – segmentare sau strategie?

screenshot-www google ro 2015-08-26 02-10-43Putem analiza strategiile de acaparare a pietei sau tehnicile marketerilor care reusesc sa defineasca destul de bine “buyer personas”, dar, cand vorbim de partea de executie, proportia in care aceasta este neglijata e coplesitoare.

Executia, in majoritata cazurilor implica anumiti clienti cu date demografice, care au cumparat un anume produs, au folosind un anume produs, clienti care prin comportament au descarcat un document, au vizualizat un produs. Vorbim despre calendarul de marketing, lansari de produse si, cel mai bun moment pentru companie, de a lansa un mesaj. Cel mai bun moment pentru companie nu si pentru client.

Dar ce este buyer persona?

Este un personaj definit din lumea reala care descrie ce fac si gandesc potentialii clienti cum evalueaza alternativele pentru a rezolva problema pe care si compania inceraca sa o rezolve prin produsele serviciile pe care le vinde.

Buyer persona ar trebui sa raspunda la intrebari precum “care este informatia de care are nevoie un potential client?”. Dar, raspunsul vine din insight-ul clientilor reali. Read more

Ce e relevant sa masori?

tapemeasure

In general suntem foarte happy daca reusim sa masuram cat mai multi indicatori, insa, probabil ar fi mai indicat sa dam un sens acestor indicatori decat sa ne multumim ca un numar creste sau descreste.

De exemplu open rate. A fost indicatorul la care ne-am raportat ani de-a randul, desi in timp a deveni din ce in ce mai incosistent datorita limitarilor de monitorizare. Trecand peste aceste inconveniente totusi doar un open rate mare poate indica un subject line de interes. Este oare suficient?

Daca obiectivul este sa generam conversii probabil este mai relevant sa masuram venitul generat de acea campanie.
Daca obiectivul este sa descarce un white paper mai relevant ar fi sa analizam cati au descarcat acel document…dar daca obiectivul este sa anticipam viitoare comportamente, poate redeveni interesant de analizat si open rate-ul…insa singur nu spune nimic despre succesul sau insuccesul unei campanii.

15 lucruri pe care le-am invatat in 2013

1. Ca trebuie clar sa stii cine esti ca si business, caz in care e posibil ca ideile bune si geniale datorita lipsei unei mase critice (baza de date, trafic etc) nu sunt deloc  eficiente – adica nu sunt potrivite pentru tine. Nu poti sari peste etape incercand sa adaptezi tacticile unui “concurent mare” care are acea masa critica. Atunci cand vrei rezultate pe termen mediu sau  lung trebuie sa stii foarte clar unde esti tu si care sunt primii pasi pe care trebuie sa-i faci.

2. Ca definirea incorecta a asteptarilor te poate deturna de la  planul corect pe care ai inceput sa-l implementezi. Rezultatele pe termen scurt nu au nicio treaba cu rezultatele pe termen lung, iar in cazul lipsei de buget rabdarea face toata diferenta – in sensul ca multi deviaza de la o strategie potrivita pentru ca se asteapta la rezultate extraordinare mai repede decat ar fi posibil.

3. Ca pierzi mai multe oportunitati decat crezi ca vei genera atunci cand nu iti urmezi planul tau ci incerci zilnic sa te adaptezi la ceea ce face concurenta…In plus,  asta  iti genereaza de cele mai multe ori cheltuieli mai mari decat te asteptai. Am vazut 2 oportunitati majore de business ratate din cauza acestei miopii de marketing – adica idee respinsa de client –  in acelasi an. Acestea s-au produs din coicidenta implementata de concurenta si copiata imediat de client “pentru a tine pasul” evident cu niste costuri  suplimentare de rigoare. Ideea implementata de concurenta i-a creat o diferentiere majora pe termen lung.

4. Ca sarbatorile care au sens pentru tine le poti inventa si controla destul de usor atunci cand ai un obiectiv clar. Ca nu trebuie sa astepti Pastele, BlackFriday, Craciunul sau alta sarbatoare. Reinventeaza BlackFriday-ul tau si vei aveam mai mult de castigat decat crezi.

5. Ca poti sa vinzi cu cheltuieli minime in zilele in care nimeni nu crede ca o poate face: prima zi de Craciun, a doua zi etc…31 decembrie, 1 ianuarie etc…sau chiar in noaptea de Revelion – asa cum a facut eMag in 2010.

6. Ca mai mult chiar inseamna mai mult si ca atunci cand trimiti mai multe mesaje, mai des, nu superi pe nimeni daca sunt relevante…ba mai mult, generezi si mai multe venituri. Mai frecvent si mai relevant aproape intotdeauna inseamna mai multi bani.

7. Ca mitul omului dornic de a da “share” atunci cand ii doar pui butoane de “share” in social media, in email, e doar un mit. Probabil speranta moare ultima si probabil e una din cele mai proaste idei de a folosi spatiul din email. Vreti share-uri? Ganditi un content care sa fie viral…Ganditi un email special pentru asa ceva si renuntati la butoanele de “share” de sub orice articol.

8. Ca evaluarile calitative bazate pe parerile doar catorva clienti (de exemplu, am auzit un singur client nemultumit de un mesaj) pot reduce strategii care genereaza rezultate cantitative masurabile chiar si atunci cand e vorba  de cea mai importanta tactica de a genera rezultate. Inca nu as putea spune daca este vorba de viziune sau miopie de marketing –  inclin spre a doua abordare – pentru ca astfel de decizii nu au niciodata fundamentare.

9. Ca daca nu investesti in date ai mainile legate si cu cat mai repede te trezesti cu atat mai bine. Cum ziceam la punctul 1 nu poti sa sari peste etape.

10. Ca totul este legat de alegeri si primul lucru pe care trebuie sa-l facem pentru a schimba ceva este sa incepem.

11. Orice agentie nu trebuie sa fie un simplu executant al unor idei venite din partea clientilor. Agentia trebuie sa dea nasterea realului din ireal…Agentia nu exista pentru a trage 2 linii in Photoshop, ea exista pentru a da sens celor 2 linii.

12  Campaniile cu rezultatele cele mai bune sunt cele targetate in functie de un interes manifestat. Deci focusul ar trebui sa fie pe colectarea de informatii comportamentale. Cel mai bun predictor al actiunilor viitoare este comportamentul trecut.

13 Baza de date este de fapt un puzzle si fiecare tool de marketing poate contribui la “intregirea peisajului”. Pe cat posibil  actiunile de marketing trebuie corelate in mai multe medii : site, sms marketing, remarketing, social media, etc.

14 Ca nu trebuie sa te lasi “orbit” de numere mari, ci de potential. Cu alte cuvinte, intre a colecta un numar mare de lead-uri cu potential scazut si a colecta o baza intr-adevar calitativa, criteriul ROI ar trebui sa incline intotdeauna balanta pentru a doua optiune.

15. Am invatat ca daca abordezi o strategie de comunicare pe zona de mobile, dar o faci doar pentru ca intr-acolo se duce si concurenta, nu vei avea rezultate pentru ca relevanta este cea care conteaza, iar ceea ce este relevant pentru concurenta poate sa nu fie relevant si pentru targetul business-ului tau.

IP dedicat sau share

In weekend discutam cu un potential client care are un magazin online cu o baza de date de ~50.000 de adrese de email. Intial am fost mirat sa aud ca au doar 50.000 de adrese pentru ca, din cate stiam,  fac trimiterea newsletterelor prin mai multe IP-uri dedicate….si intrebarea mea a fost: “de ce mai multe?” Raspunsul: “nu stiu,  asa e in contract!” Discutia a continuat cu intrebarea mea legata de timpul de trimitere…raspunsul: “ o ora…”

Ieri, un client ma intreaba daca pentru ei trimitem emailuri printr-un IP dedicat…si de aici a venit nevoia de a explica putin motivele pentru care ai avea nevoie, sau nu, de un IP dedicate; exista cazuri in care beneficiile pot fi mai mari decat dezavantajele dar si invers.

Sunt multe motive pentru care un client sau un ESP se poate gandi ca nu care nevoie de un IP dedicat ci chiar de mai multe:
1.    am nevoie sa izolez fiecare client pe un IP dedicate pentru a administra mai bine reputatia la nivel de IP;
2.    am nevoie de mai multe IP-uri dedicate pentru un client ca sa administrez mai bine volume mari de emailuri;
3.    am nevoie de mai multe IP-uri ca sa evit limitarile impuse de ISP-uri (in special AOL);
4.    am nevoie de mai multe IP-uri per client ca sa administrez mai bine problemele de filtrare a emailurilor;
5.    am nevoie de mai multe IP-uri pentru redundata legata de incarcarea retelei, redundata pentru cazurile de black-listing;
etc.

Daca am vorbi despre cazul 1: am nevoie sa izolez fiecare client pe un IP dedicat pentru a administra mai bine reputatia la nivel de IP;

Partea buna:
DKIM muta treptat reputatia la nivelul unui token asociat unui domeniu, ponderea reputatiei la nivel de domeniu probabil ca acum cantareste cam 30-40% (asta bazat pe o estimare a datelor care le analizam noi), restul reputatiei este inca la nivel de IP.
Daca mai multi client folosesc fiecare IP-uri dedicate, asta inseamna ca intr-un caz teoretic clientul care trimite emailuri legitime nu va fi penalizat pentru problemele clientului care trimite emailuri ilegitime…si foarte important si reciproca este valabila.

Am spus mai sus “intr-un caz teoretic” pentru ca exista multe “daca-uri”.

Ce e rau:

–    Orice IP nou, alocat pentru trimiterile unui client – este nou, implicit nu are nici o reputatie in fata ISP-urilor, asta inseamna ca va fi nevoie de timp pentru ca emailurile sa ajunga la o rata de acceptare acceptabila.
In multe cazuri trimiterea si a cateva mii de emailuri zilnic printr-un IP nou este vazuta ca un potential pericol de ISP-uri, asta nu inseamna insa ca emailurile tale vor fi blocate, ci doar vor fi tratate cu o prioritate foarte mica, adica vor fi acceptate in Inbox sau in folderul de Spam dupa ce emailurile care provin din surse mai de incredere au fost procesate.
Pentru client asta inseamna ca va trebui sa aiba rabdare o perioada de timp pentru ca viteza de trimitere sa fie una normala si emailurile eventual sa ajunga in Inbox.

–    Sunt clienti care nu au volumul necesar saptamanal pentru ca un ISP sa poata crea o reputatie pe baza volumului pe care il trimit. In acest caz ISP-urile vor trata sursa respectiva de emailuri ca fiind in permanenta una noua sau o vor clasifica in zona de unknown…(neutra in cazul fericit).

–    Reputatia va fi legata de IP, dar ISP-urile nu sunt asa usor de pacalit sa nu recunoasca incercarile de a trisa sistemul de filtrare. Daca noi, ca ESP, avem un mix de clienti: cu o reputatie buna si proasta,  izolarea clientilor pe IP-uri nu este suficienta pentru ca clientii cu o reputatie proasta trag in jos reputatia noastra ca ESP mai mult decat o pot ridica clientii cu o reputatie buna….este ca intr-un cartier rau famat: chiar daca exista cateva familii bune care locuiesc in acel cartier, intotdeauna ne va fi frica sa vizitam un astfel de cartier; la fel si ISP-urile se vor feri de astfel de ESP-uri.

–    In ultimii 2 ani reputatia se muta incet dar sigur catre reputatia domeniului…care de la sine simplifica mult lucrurile si izoleaza si mai bine fiecare sender, fara sa fie necesara infrastructura dedicata; totusi primul nivel de filtrare ramane la  nivel de IP si viteza de trimitere este strict conditionata de reputatia IP-urilor, insa odata ce un IP are o reputatie buna, filtrele vor analiza reputatia domeniului care apare la sender dar si a celor din corpul emailului.

Daca esti “the good guy” si esti sigur ca  ai proceduri clare de colectare a adreselor de email si mentenanta a listelor, probabil cel mai bun lucru care il poti face nu este acela de a cere ESP-ului un IP dedicate, ci sa te asiguri ca alegi ESP-ul care are si aplica practicile cele mai clare si cele mai restrictive privind gestiunea reputatiei clientilor, pentru ca daca esti intr-un cartier bun…e mai putin probabil sa ai probleme.