Analiză White Image | Impactul Apple Mail Privacy Protection în redefinirea acțiunilor de comunicare prin email

Odată cu iOS 15, Apple a lansat în toamna lui 2021 Mail Privacy Protection (MPP) care a generat serie de dezbateri despre impactul asupra activității de e-mail marketing, iar multe dintre întrebările apărute atunci încep să primească un răspuns abia acum. Am realizat astfel o analiză pentru a înțelege impactul pe care îl are în comunicarea prin e-mail actualizarea făcută de Apple în aplicația Mail, în special pentru e-mail marketing.

Cum funcționează, de fapt, Apple Mail Privacy Protection?

Apple Mail Privacy Protection a adus un nou nivel de protecție și anonimizare a datelor utilizatorilor. Această opțiune a fost introdusă în iOS 15, iar activarea ei a fost posibilă după actualizarea sistemului de operare. MPP generează două acțiuni care au un impact semnificativ pentru marketerii care comunică pe e-mail:

  • Ascunderea adresei IP a utilizatorului careaccesează un e-mail sau un serviciu web
  • Generarea de accesări „random” ale imaginilor inserate într-un e-mail

Funcționarea, pe scurt, e structurată astfel: o adresă de e-mail primește un mesaj, aplicația Mail îl preia și încarcă toate componentele (inclusiv imaginile). Această încărcare nu are loc neapărat imediat în momentul livrării, dar mesajul și conținutul acestuia vor fi accesate automat de sistemele Apple, determinând și încărcarea pixelului de urmărire. Acest pixel de urmărire transmite expeditorului informația că mesajul a fost deschis. Cu toate acesta, în realitate, este încă necitit în căsuța de e-mail a utilizatorului.

Încărcarea imaginilor (în cazul încărcărilor automate) sau cele când utilizatorul chiar deschide e-mail-ul se va raporta întotdeauna ca fiind făcută de la un IP Apple, altul decât cel al locației în care se află utilizatorul cu adevărat.

Ce impact are Mail Privacy Protection?

MPP vizează atât destinatarii unui e-mail, cât și expeditorii. Este important de menționat că sunt afectate în primul rând domeniile de e-mail Apple, de exemplu icloud.com, dar și domeniile marilor ISP-uri, precum gmail.com sau yahoo.com dacă e-mail-urile acestor domenii sunt accesate folosind aplicația Apple Mail. Dacă e-mail-urile Gmail sunt deschise folosind aplicația dedicată, acestea nu cad sub incidența MPP.

În cazul expeditorilor, prin anonimizarea deschiderilor, MPP îi împiedică pe aceștia să înțeleagă pe deplin modul în care destinatarii care și-au activat opțiunea interacționează cu e-mailurile companiei lor.

Deși expeditorii pot vedea date privind deschiderea e-mail-urilor, va fi mai dificil să recunoască contactele care au deschis cu adevărat mesajele și cele care nu sau să evalueze succesul unei campanii de e-mail.

De asemenea, sunt mulți marketeri care „mapau” locația IP-ului de unde o persoană a deschis e-mail-ul, date care erau apoi folosite pentru a crea segmente legate de locația clienților. În contextul MPP, IP-ul raportat va fi unul deținut de Apple, nu cel al locației în care se află clientul, ceea ce va face segmentele create pe baza locație irelevante. Astfel, marketerii vor fi nevoiți să colecteze aceste informații direct de la client.

Cum au evoluat principalii indicatori (OR și CTRO)

Pentru a analiza impactul MPP, am urmărit mediile lunare de Open Rate pentru domeniul icloud.com și, conform datelor analizate odată cu introducerea MPP, indicatorul în cauză a crescut de la data lansării (septembrie 2021) până în februarie 2022, moment în care a fost înregistrată o stagnare.

Pentru a compara impactul MPP am urmărit și Open Rate pentru alte domenii. Astfel, în graficul de mai jos sunt puse la dispoziție datele pentru yahoo.ro, unde chiar dacă aparent pare să fi suferit același impact, datele sunt: yahoo.ro – 32,46%, respectiv icloud.com – 61,74%.

Pornind de la o diferență între media lunară Yahoo vs. iCloud de 1,52% în septembrie, aceasta ajunge la o diferență de 40.21% în martie.

O altă tendință importantă de urmărit, generată de creșterea numărului de deschideri, este scăderea procentelor de ClickThrough raportate la deschideri (CTRO) – practic câți dintre cei care au deschis au și dat click pe un element al e-mail-ului. Având în vedere că datele de Open sunt crescute fictiv, și ratele de CTRO au scăzut: pornesc de la 21,43% (septembrie 2021) și ajung la 2,13% (mai 2022).

Legat de impactul general pentru toate campaniile se constată o creștere medie a Open Rate-ului de aproximativ 10%, având ca bază de comparație septembrie. În ceea ce privește CTRO, acesta a înregistrat o scădere de 4,7%, raportată la septembrie. Atât creșterea de Open Rate, cât și scăderea de CTRO trebuie evaluate cu atenție de marketeri și corelate cu alți indicatori: rata de click, conversie, răspunsuri la chestionare, review-uri de produse și alte obiective ale campaniilor.

De ce MPP poate fi un moment excelent de a regândi strategia și de a experimenta

Identifică indicatorii din e-mail marketing care pot transmite mai bine povestea ta

Indiferent că există sau nu MPP, aproape orice campanie de e-mail marketing are un obiectiv care se extinde dincolo de simpla deschidere a unui mesaj de către destinatar. Astfel, MPP poate fi văzută mai degrabă drept o oportunitate de a cerceta mai profund modul în care abonații sunt cu adevărat influențați de e-mailurile primite.

Mai mult, poți urmări scopul mesajelor pe care le trimiți urmărind întrebările:

  • Pe ce loc se află e-mailul în strategia ta de afaceri pe termen lung?
  • Care sunt obiectivele tale cu fiecare e-mail?
  • Ce încerci să-ți convingi publicul să facă?
  • Cum poți măsura progresul?

Explorează noi moduri de a captiva publicul

În loc să te îngrijorezi de potențiala pierdere a ratei de deschidere ca indicator de încredere, poți profita de șansa de a regândi strategia de e-mail marketing și să afli:

  • Cum poți atrage mai multă atenție spre ce și unde vrei să apese abonatul tău
  • Cum poți încuraja mai multă implicare – și cum poți afla mai multe despre abonații tăi

De exemplu, ia în considerare conținutul e-mail-urilor care încurajează un răspuns, cum ar fi un sondaj, un test, un buton de vot sau o întrebare. Mai mult, poți fi creativ cu modul în care poți trasa călătoria abonatului pentru a inspira acel „următor pas” de implicare prin alte canale.

#CifraZilei: 27.4% – mai puțină interacțiune umană în ad-uri din social Media

Evenimentele din jurul nostru au influențat întotdeauna strategia de marketing, cu atât mai mult pandemia prin care trecem. Așa am găsit o cifră interesantă despre modul în care s-au comportat brandurile în ultima perioadă în social media.

Mai exact, un studiu realizat de Pattern89, care a analizat în ultimele luni activitatea pe Facebook și Instagram a peste 11000 de brand-uri  a relevat faptul că acestea au folosit cu 27.4% mai puține fotografii cu interacțiune umana în ad-uri. Practic, fără îmbrățișări, strângeri de mână sau afecțiune directă. În plus, imaginile care arată oameni care se spală pe mâine sau față, sau alte acțiuni de igienă au ajuns să fie folosite chiar și de 6 ori mai mult decât în mod normal.

#CifraZilei: 59% dintre reclamele video sunt irosite cu targetarea standard

Targetarea tradițională ar putea să devină în curând istorie. Cel puțin așa susține un studiu realizat de Magna Global, care își pune toți banii pe reclamele optimizate pentru sentimentelor userilor.

Această concluzie a fost trază după analiza a două clipuri și comportamentul a 6.000 de useri. Rezultatul: userii targetați cu reclama optimizată sunt de 7 ori mai predispuși spre a face o căutare a brandului și de două ori de a vizita site-ul acestuia.

Concluzia studiului: 59% dintre reclamele video sunt irosite cu targetarea standard. Ce părere ai?

5 moduri prin care iti poti ‘resuscita’ subscriberii inactivi

subscriberi inactivi

Oamenii care se aboneaza la un newsletter nu o pot face din greseala. Aceasta este premisa de la care plecam. Asadar, in momentul in care au optat sa primeasca e-mail-uri erau interesati de informatiile pe care aveau sa le primeasca. Dar daca am continua pe aceeasi idee ar insemna ca toti cei care s-au abonat sa si deschida newsletterele, ceea ce, din pacate, nu este deloc adevarat.

Exista ‘subscriberii inactivi’, iar in aceasta categorie intra fie cei care nu au deschis niciodata un e-mail dupa abonare, fie cei care au facut-o la inceput, dar au renuntat dupa un timp. E nevoie asadar de o campanie de re-engagement.

1. Analizeaza achizitiile facute

Ia in calcul achizitiile pe care probabil le-au facut clientii si gaseste un mod prin care ai putea sa le atragi atentia. Trimite-le oferte complementare cu produsele achizitionate pentru a incerca sa te apropii de nevoile lor.

2. Analizeaza-le comportamentul

Incearca sa gasesti motivul pentru care oamenii s-au abonat initial, dar totusi nu deschid e-mail-urile. Poate ca au venit pentru un voucher, un cod promotional sau un material exclusiv, iar dupa ce au primit ce si-au dorit nu au mai fost interesati de materialul tau.

3. Surprinde-i

Chiar daca s-au abonat cu un scop clar la inceput, inca esti in avantaj. Nu s-au dezabonat si in continuare poti sa ii atragi. Important e sa incerci sa le oferi ceva nou: copy si design diferite, oferte diferite. Incearca diferite metode pentru a le atrage interesul.

4. Focus pe subiect

Cel mai rapid ‘tool’ pe care il ai la indemana ramane intotdeauna subiectul. Aceasta trebuie sa fie ‘arma’ ta principala si trebuie sa profiti la maximum de ea. Incearca tot felul de subiecte pana cand vei gasi metoda potrivita. Un subiect bun iti va aduce o rata de deschidere mare a campaniei tale de e-mail. Mai multe despre asta poti citi AICI.

5. Pune-le intrebari

Trimite-le subscriberilor inactivi un e-mail (cu un subiect cat mai sugestiv), prin care sa le ceri feedback si sfaturi. Intreaba-i ce le-ar placea sa primeasca de la tine. Vei primi raspunsuri clare care cu siguranta te vor ajuta pe viitor.

6. Gaseste ritmul perfect

Testeaza si experimenteaza cat poti de mult pentru a gasi frecventa perfecta de trimitere a e-mail-urilor. Daca trimiti zilnic s-ar putea sa fie prea multe, daca nu trimiti nici macar unul pe saptamana s-ar putea sa fie cam putin. Chiar si asa, nu exista o reteta perfecta, tocmai de aceea trebuie sa testezi pentru a afla care sunt rezultatele tale.

S-a dublat numarul celor care folosesc ad-blocking-ul in Romania. Ce e de facut?

adblock-ios1

Una din cele mai ingrijoratoare vesti pentru marketeri din ultima perioada e legata de faptul ca programele de tip ad-blocking sunt din ce in ce mai utilizate si in Romania.

Conform studiului AdBlocking in Romania, realizat de TailWind in parteneriat cu Oriel, cu sprijinul IAB si BRAT, media utilizatorilor de programe care blocheaza reclamele online s-a dublat in ultimul an. Mai exact, procentul a crescut de la 13.0%, la 29.26%, adica exact 110.5%.

Aceasta crestere incredibila ne-a adus mai aproape de nivelul unor tari europene precum Franta (34%) sau Germania (39%). In acelasi timp, conform PageFair, la nivel mondial exista peste 600 de milioane de utilizator de programe de ad-blocking.

Revenind la Romania, pentru prima data a fost masurata folosirea acestor softuri si pe mobil: 1.36% pe telefon si 2.11% pe tableta.

Ce ii deranjeaza pe utilizatori?

Romanii, la fel ca oricare alt consumator de continut online, sunt deranjati de reclamele mult prea agresive. Ad-urile de tip pop-up sau rollover sau reclamele video si audio care pornesc singure sunt si ele in topul motivelor pentru care s-a recurs la folosirea programelor de ad-blocking. De asemenea, asa cum am discutat si AICI, oamenii sunt deranjati de faptul ca reclamele fac ca paginile sa se incarce mult mai greu.

Ce e de facut?

Este mai mult decat evident ca trendul nu este unul deloc incurajator, iar reactiile nu trebuie sa intarzie. Utilizatorii romani de internet au devenit extrem de pretentiosi, iar urmatoarea mutare le apartine marketerilor. Oamenii asteapta un continut mult mai creativ, mult mai putin deranjant, mult mai targetat si din care pot obtine un beneficiu cat mai rapid.

De partea cealalta exista o serie de “arme” care ar putea sa ii puna pe utilizatori pe ganduri. Advertiserii ar putea bloca accesul celor care folosesc programe de ad-blocking la un anumit tip de content. Asta ar fi o adevarata lovitura, dar solutiile reale si eficiente sunt undeva la mijocul drumului pentru ca desi intotdeauna vor exista solutii de ‘atac’, relatia dintre advertiseri si consumatori ar trebui sa fie una din care ambele parti au de castigat.

Studiul AdBlocking în România, ediţia 2017, realizat de Tailwind EMEA, în parteneriat cu Oriel si cu sprijinul BRAT si IAB România.

O secunda iti poate salva afacerea!

Slow_Loading_Website

O singura secunda poate avea efecte dramatice asupra business-ului tau. Detaliile chiar fac diferentee atunci cand vine vorba de succesul unei companii pentru ca experienta pe care le-o ofera clientilor este vitala.

Conform unor studii realizate de Akami, daca site-ul tau se incarca in mai mult de trei secunde ai putea pierde nu mai putin din jumate din vizitatori.

Un studiu Skilled sustine ca o secunda in plus peste timpul de asteptare preferat de utilizatori ar insemna o reducere cu 7% a conversiilor. Toata experienta unui utilizator pe un site se va reflecta mai devreme sau mai tarziu in veniturile companiei. Un site optimizat inseamna un vizitator fericit, adica o rata de conversie crescuta si implicit venituri.

Acelasi sondaj Akami a scos in evidenta ca 79% din clientii care nu sunt multumiti experienta pe un site spun ca e putin probabil sa cumpere vreodata de acolo. Mai mult decat atat, 44% din ei i-ar povesti unui prieten despre impresiile sale negative.

Aceste date se pot transforma chiar in situatii extrem de complicate. Un exemplu relevant este cel al amazon.com. Daca incarcarea site-ului ar dura cu o secunda mai mult, vanzarile anuale ar fi afectate cu nu mai putin de 1,6 miliarde de dolari.

Un al lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este si rata de ‘bounce’ atunci cand vine vorba despre vizitatorii noi. Aceasta se refera la numarul utilizatorilor care parasesc site-ul dupa ce au vizualizat o singura pagina. De fapt, studiile au demonstrat ca marirea vitezei siteului poate duce la o crestere a traficului chiar si cu 20%.

Cum gasesti rapid idei bune

In viata oricarei agentii de marketing sau publicitate exista perioade in care fabrica de idei trebuie sa functioneze la maximum. In mod curent, functioneaza pe banda rulanta, dar in perioade precum Black Friday, Halloween sau Craciun, cand exista pretextul de comunicare al reducerilor, ideile trebuie sa se nasca rapid, sa fie eficiente, sa aduca rezultate pentru client.

Dar, uneori, oricate sedinte de brainstorming ai cu echipa, simti ca nu ai acea idee stralucita. Totusi, ea trebuie sa vina.

Cum faci sa stimulezi creativitatea in perioade precum Black Friday si Cracium, si sa ajungi la idei originale, dar in acelasi timp simple si usor de implementat?

Una dintre tehnicile care dau cel mai des rezultate este reverse thinking. Reverse thinking inseamna sa gandesti invers decat o faci in mod normal, pe firul logic al actiunii.

111wi_stiati_ca

Cum aplici reverse thinking, rapid si eficient?

1. Identifici problema, in cazul nostru problema inseamna sa rezolvi brief-ul, conform cerintelor clientului

2. Dupa identificare, incepi sa iti pui intrebari: Cum pot obtine efectul invers a ceea ce vrea clientul?

Ex: Isi doreste sa creasca numarul abonatilor la newsletter. Ce pot face eu sa nu creasca numarul de abonati?

3. Incep sa raspund la intrebarea opusa solutiei, respectiv: Ce pot face eu sa nu creasca numarul de abonati? Pot sa nu trimit continut relevant, nu am baza de date segmentata, nu am un site prietenos, trebuie sa fac multe clickuri ca sa ajung la produsul cautat, nu ofer raspunsuri la mailurile trimise pe adresa de suport clienti, nu trimit cu frecventa.

4. Dupa ce ai gasit idei la reversul problemei initiale, inverseaza-le din nou pentru a gasi solutii:

  • Nu trimit continut relevant: Voi trimite continut relevant prin analizarea actiunilor utilizatorilor, eventual voi segmenta baza, voi face un chestionar , voi corela informatiile obtinute si, la final, voi avea continut relevant.
  • Nu am un site prietenos: Voi face site-ul prietenos, simplu de utilizat, cu informatii usor de gasit, cu rubrici clare si relevante.
  • Nu ofer raspunsuri la emailurile trimise catre suport clienti: Voi da raspunsuri, voi fi proactiv.
  1. Evalueaza solutiile, au potential, pot fi ambalate creativ si implementate usor?
  2. Foloseste reverse thinking din nou, pune-ti intrebari pana ajungi la solutia care raspunde brief-ului.

Predictive Behavioral Targeting sau cum trimiti mesajul corect utilizatorului potrivit

Back to basis. Din ce in ce mai multe produse, oferte si promotii. Cum te asiguri ca mesajul tau promotional ajunge la clientul potrivit?Prin Predictive Behavioral Targeting, actiune de baza in email marketing pentru succesul unei campanii de produs, prin intermediul careia mesajul tau ajunge la persoana cu cea mai mare sansa de raspuns pozitiv din baza de date.

13432285_1172951846069077_4388914854635783710_n

Cum aplicam Predictive Behavioral Targeting?

Prin colectarea informatiilor despre actiunile utilizatorilor: procesul de achizitie (documentare produs, finalizare comanda, evaluarea produsului dupa folosire),  monitorizarea  interactiunii cu produsele din site, articolele citite etc.

Unul dintre clientii nostri, care activeaza in retail cu jucarii, foloseste in mod curent acest tip de targetare. Pentru ca produsele sale se adreseaza mai multor publicuri, parinti cu copii de varste intre 0-16 ani, comunicarea necesita mesaje diferite pentru fiecare categorie de varsta, gen, dar si interese sau categorii de produs. Putem avea o campanie la categoria 0-2 ani pentru produse si ingrijire, si alta pentru jucarii, dar pentru aceeasi varsta.

Parte dintr-un proces complet de comunicare cu clientii partenerului nostru, cream campanii care se trimit automat, in fiecare zi, catre publicuri segmentate. Prin urmare, prin Predictive Behavioral Targeting ne asiguram ca mesajul este citit si utilizatorul actioneaza in urma comunicarii.

 

 

Impact social prin campania online Sufletix- studiu de caz OLX

Ce ne-am propus?
Clientul nostru, OLX, si-a propus sa genereze impact social printr-o campanie online, al carui principal obiectiv era de a creste de 3 ori numarul de donatii pe site. In plan secund, obiectivul a fost ca OLX sa fie perceput ca fiind un brand apropiat de oameni.
Avand in vedere ca utilizatorii care acceseaza OLX, platforma de anunturi pentru comert online, fie cauta un produs spre achizitionare, fie doresc sa il puna spre vanzare, obiectivul principal parea cu atat mai dificil de a fi atins, in contextul in care doream ca acestia sa fie atrasi si spre sectiunea de donatii.

Cum ne-am atins obiectivul?
Pornind de la obiectivele OLX, strategia a fost creata in jurul utilizatorilor. Am dezvoltat campania avand ca pilon central nevoia oamenilor de a fi considerati buni. De aici a fost derivat tot conceptul campaniei: fii un om bun care daruieste si ajuta.
Am creat un personaj inspirat din benzile desenate cu super eroi ca Superman, Batman, Spiderman. Acest personaj avea rolul de a-i face pe utilizatori sa se identifice cu un erou inzestrat cu o super-calitatea: bunatate. Super-eroul creat de noi se numeste Sufletix (Om cu suflet + ix de la OLX).

Practic, am realizat o campanie interactiva de CSR prin care invitam utilizatorii site-ului OLX sa doneze, prin accesarea unei sectiuni dedicate in site, diverse produse, precum carti, haine, jucarii, obiecte electronice si electrocasnice sau mobilier.

Implementare
Pentru personajul creat, Sufletix, am realizat un micro-website de prezentare a campaniei de donatii. De asemenea, pe site utilizatorii primeau sugestii de obiecte ce puteau fi donate, precum carti, haine, jucarii, mobilier, aparatura electrocasnica. Totodata, in site a fost integrat un calculator cu ajutorul caruia utilizatorii vedeau in timp real numarul de donatii.
Scopul calculatorului de donatii a fost unul dublu. Pe de-o parte oamenii erau incurajati sa faca un gest de caritate, pe de alta parte calculatorul din site ne-a ajutat in cuantificarea rezultatelor.
In plus, ne-am propus ca Sufletix sa devina viral, astfel am creat o aplicatie de Facebook prin care fiecare utilizator isi putea personaliza profilul in spiritul Sufletix. Odata incarcata fotografia de profil a celui care folosea aplicatia, acesta putea sa dea share si sa ii convinga si pe altii sa devina Sufletix.
Si am reusit, caci rezultatele vorbesc de la sine.

Care au fost rezultatele?
NPS marit pentru vizitatorii landing page-ului Sufletix. O crestere procentuala de peste 6%.
Se observa imbunatatiri ale opiniei vizitatorilor care au vazut campania Sufletix la aproape toate aspectele:
– mai multi considera ca este prietenos – 67,3% (comparativ cu 60,9% pentru cei care nu au vazut)
– face o lume mai buna – 36,8% (fata de 34,6% pentru cei care nu au vazut)
–  ii pasa de oameni – 38,9%  (comparativ cu 35,5% pentru cei care nu au vazut)
Cele mai mari diferente pozitive sunt in aprecierea inovatiilor cu care vine OLX (42,8% fata de 36,7%) si a capacitatii de a genera trenduri in piata (44,1%, comparativ cu 39,5%).
De asemenea, vizitatorii care au fost in sesiunile anterioare pe landing page-ul Sufletix au o parere mult mai buna, respectiv 44,1%, decat restul respondentilor pentru aceleasi categorii, mai exact 39,5%.
In plus, campania pe Facebook a inregistrat mai mult de 150 de shares, iar pe site-ul dedicat numarul de donatii a crescut cu 30%, asta insemnand o donatie la fiecare 9 secunde de la inceputul campaniei, din 22 aprilie.

Ce concluzii putem trage?
Campaniile interactive, care fac apel la emotie prin identificarea cu anumite valori si principii, reprezinta un ingredient cheie in CSR, mai ales in mediul online in care putem miza pe imaginea personala in spatiul virtual a utilizatorului.
Totodata, am constatat ca prin folosirea storytelling-ului si prin respectarea structurii unei povesti, am reusit sa atingem obiectivele campaniei: cresterea perceptiei conform careia OLX este un brand apropiat oamenilor si cresterea numarului de donatii.
Astfel, putem spune ca imbinarea conceptelor traditionale cu instrumente si tehnici din noua era a marketingului digital reprezinta reteta perfecta pentru succesul unei campanii.

 

Istoricul comportamental folosit in targetarea newsletterelor

In ultima perioada am facut mai multe actiuni in directia targetarii comportamentale. Exista mai multe abordari, unele mai elaborate iar altele mai usor de implementat.

Am adunat informatiile din testele facute pentru unul dintre clientii nostri in ultimul studiu de caz.

Baza targetarii in acest studiu de caz au fost actiunile facute de abonati si interactionarea lor cu produsele din newsletter. Rezultatele au fost masurate din punctul de vedere al ROI generat de fiecare target.
Citeste studiul de caz aici