Analiză White Image | Impactul Apple Mail Privacy Protection în redefinirea acțiunilor de comunicare prin email

Odată cu iOS 15, Apple a lansat în toamna lui 2021 Mail Privacy Protection (MPP) care a generat serie de dezbateri despre impactul asupra activității de e-mail marketing, iar multe dintre întrebările apărute atunci încep să primească un răspuns abia acum. Am realizat astfel o analiză pentru a înțelege impactul pe care îl are în comunicarea prin e-mail actualizarea făcută de Apple în aplicația Mail, în special pentru e-mail marketing.

Cum funcționează, de fapt, Apple Mail Privacy Protection?

Apple Mail Privacy Protection a adus un nou nivel de protecție și anonimizare a datelor utilizatorilor. Această opțiune a fost introdusă în iOS 15, iar activarea ei a fost posibilă după actualizarea sistemului de operare. MPP generează două acțiuni care au un impact semnificativ pentru marketerii care comunică pe e-mail:

  • Ascunderea adresei IP a utilizatorului careaccesează un e-mail sau un serviciu web
  • Generarea de accesări „random” ale imaginilor inserate într-un e-mail

Funcționarea, pe scurt, e structurată astfel: o adresă de e-mail primește un mesaj, aplicația Mail îl preia și încarcă toate componentele (inclusiv imaginile). Această încărcare nu are loc neapărat imediat în momentul livrării, dar mesajul și conținutul acestuia vor fi accesate automat de sistemele Apple, determinând și încărcarea pixelului de urmărire. Acest pixel de urmărire transmite expeditorului informația că mesajul a fost deschis. Cu toate acesta, în realitate, este încă necitit în căsuța de e-mail a utilizatorului.

Încărcarea imaginilor (în cazul încărcărilor automate) sau cele când utilizatorul chiar deschide e-mail-ul se va raporta întotdeauna ca fiind făcută de la un IP Apple, altul decât cel al locației în care se află utilizatorul cu adevărat.

Ce impact are Mail Privacy Protection?

MPP vizează atât destinatarii unui e-mail, cât și expeditorii. Este important de menționat că sunt afectate în primul rând domeniile de e-mail Apple, de exemplu icloud.com, dar și domeniile marilor ISP-uri, precum gmail.com sau yahoo.com dacă e-mail-urile acestor domenii sunt accesate folosind aplicația Apple Mail. Dacă e-mail-urile Gmail sunt deschise folosind aplicația dedicată, acestea nu cad sub incidența MPP.

În cazul expeditorilor, prin anonimizarea deschiderilor, MPP îi împiedică pe aceștia să înțeleagă pe deplin modul în care destinatarii care și-au activat opțiunea interacționează cu e-mailurile companiei lor.

Deși expeditorii pot vedea date privind deschiderea e-mail-urilor, va fi mai dificil să recunoască contactele care au deschis cu adevărat mesajele și cele care nu sau să evalueze succesul unei campanii de e-mail.

De asemenea, sunt mulți marketeri care „mapau” locația IP-ului de unde o persoană a deschis e-mail-ul, date care erau apoi folosite pentru a crea segmente legate de locația clienților. În contextul MPP, IP-ul raportat va fi unul deținut de Apple, nu cel al locației în care se află clientul, ceea ce va face segmentele create pe baza locație irelevante. Astfel, marketerii vor fi nevoiți să colecteze aceste informații direct de la client.

Cum au evoluat principalii indicatori (OR și CTRO)

Pentru a analiza impactul MPP, am urmărit mediile lunare de Open Rate pentru domeniul icloud.com și, conform datelor analizate odată cu introducerea MPP, indicatorul în cauză a crescut de la data lansării (septembrie 2021) până în februarie 2022, moment în care a fost înregistrată o stagnare.

Pentru a compara impactul MPP am urmărit și Open Rate pentru alte domenii. Astfel, în graficul de mai jos sunt puse la dispoziție datele pentru yahoo.ro, unde chiar dacă aparent pare să fi suferit același impact, datele sunt: yahoo.ro – 32,46%, respectiv icloud.com – 61,74%.

Pornind de la o diferență între media lunară Yahoo vs. iCloud de 1,52% în septembrie, aceasta ajunge la o diferență de 40.21% în martie.

O altă tendință importantă de urmărit, generată de creșterea numărului de deschideri, este scăderea procentelor de ClickThrough raportate la deschideri (CTRO) – practic câți dintre cei care au deschis au și dat click pe un element al e-mail-ului. Având în vedere că datele de Open sunt crescute fictiv, și ratele de CTRO au scăzut: pornesc de la 21,43% (septembrie 2021) și ajung la 2,13% (mai 2022).

Legat de impactul general pentru toate campaniile se constată o creștere medie a Open Rate-ului de aproximativ 10%, având ca bază de comparație septembrie. În ceea ce privește CTRO, acesta a înregistrat o scădere de 4,7%, raportată la septembrie. Atât creșterea de Open Rate, cât și scăderea de CTRO trebuie evaluate cu atenție de marketeri și corelate cu alți indicatori: rata de click, conversie, răspunsuri la chestionare, review-uri de produse și alte obiective ale campaniilor.

De ce MPP poate fi un moment excelent de a regândi strategia și de a experimenta

Identifică indicatorii din e-mail marketing care pot transmite mai bine povestea ta

Indiferent că există sau nu MPP, aproape orice campanie de e-mail marketing are un obiectiv care se extinde dincolo de simpla deschidere a unui mesaj de către destinatar. Astfel, MPP poate fi văzută mai degrabă drept o oportunitate de a cerceta mai profund modul în care abonații sunt cu adevărat influențați de e-mailurile primite.

Mai mult, poți urmări scopul mesajelor pe care le trimiți urmărind întrebările:

  • Pe ce loc se află e-mailul în strategia ta de afaceri pe termen lung?
  • Care sunt obiectivele tale cu fiecare e-mail?
  • Ce încerci să-ți convingi publicul să facă?
  • Cum poți măsura progresul?

Explorează noi moduri de a captiva publicul

În loc să te îngrijorezi de potențiala pierdere a ratei de deschidere ca indicator de încredere, poți profita de șansa de a regândi strategia de e-mail marketing și să afli:

  • Cum poți atrage mai multă atenție spre ce și unde vrei să apese abonatul tău
  • Cum poți încuraja mai multă implicare – și cum poți afla mai multe despre abonații tăi

De exemplu, ia în considerare conținutul e-mail-urilor care încurajează un răspuns, cum ar fi un sondaj, un test, un buton de vot sau o întrebare. Mai mult, poți fi creativ cu modul în care poți trasa călătoria abonatului pentru a inspira acel „următor pas” de implicare prin alte canale.

5 sfaturi pentru automatizarea campaniilor de email marketing

email-marketing-automation-tools

Marketingul automatizat e termenul care trebuie sa stea pe buzele oricarui marketer. Se pare ca asa si este daca ne uitam la cele aproape 9 milioane de cautari facute in lume pe Google legate de acest termen.

Automatizarea iti permite o multime de artificii si iti usureaza munca. Detaliile fac insa diferenta, iar granita dintre conversii si unsubscribe este extrem de subtire. Tocmai de aceea iti dam cateva sfaturi pentru rezultate cat mai bune. Inainte de toate nu uita ca un studiu Epsilon Email Institute a scos in evidenta faptul ca emailurile automatizate genereaza o rata de deschidere cu 70.5% mai mare decat mesajele standard.

1. Creeand segmente situationale

Dezvolta o serie de segmente cat mai variata pentru a reusi sa acoperi o patura cat mai larga de potentiali clienti. Spre exemplu, creeaza segmente in functie de timpul pe care si-l petrece un subscriber intr-o anumita categorie sau in functie de cat bani cheltuie la o comanda

2. Automatizeaza tot ce se poate

Probabil ca aproape orice poate fi automatizat. E important sa descoperi actiunile repetitive pentru a le automatiza. Astfel vei castiga timp pentru alte celelalte task-uri. Spre exemplu, automatizeaza trimiterea formularului de feedback de dupa incheierea discutiei dintre clienti si departamentul de relatii cu publicul.

3. Gaseste echilibrul perfect

Analizeaza-ti foarte bine prioritatile. Ce e mai important pentru tine? Planul de marketing sau mesajele ce urmeaza sa fie trimise automat? Oamenii au tendinta de a-si pierde rabdarea foarte usor. De fapt, se pare ca 43% dintre utilizatorii care s-au abonat la newslettere au spus ca si-ar dori sa primeasca e-mail-uri mai rar. Un plan de marketing incarcat, plus o serie de e-mail-uri automate ar putea avea urmari negative.

4. Retargeteaza in functie de comportament

Sa spunem ca un utilizator a intrat pe un landing page al unei campanii, dar nu a si-a lasat datele in formular. Marketingul automatizat te poate ajuta sa il incluzi in pasul urmator care ar putea insemna trimiterea unui e-mail prin care sa ii oferi un beneficiu. La fel ai putea sa faci si cu un potential client care nu a finalizat o comanda desi a selectat o serie de produse pe care si-ar fi dorit sa le cumpere sau cu un utilizator care si-a petrecut mult timp pe site, dar fara sa comande nimic.

5. Profita de re-engagement

Unul din cele mai ‘cool’ lucruri pe care le poti face datorita automatizarii este sa te folosesti de ‘re-engagement-ul’ abonatilor. Unii dintre ai poate ca nu au deschis niciodata newsleterele asa ca trebuie sa le oferi un bonus pentru a completa un formular prin care sa iti explice de ce nu au fost interesati de mesaje.

Rata de deschidere a campaniilor de e-mail, intre esec si succes

shutterstock_444537136

Prima impresie conteaza atunci cand vine vorba despre o campanie de e-mail si poarta numele de: rata de deschidere. In general, o campanie de succes are o rata de deschidere a e-mail-urilor intre 15% si 30%, in functie de domeniul in care activezi.

Cea mai mare greseala pe care ai putea sa o faci ar fi sa trimiti pur si simplu email-uri catre toate adresele din baza ta de date. Este foarte bine daca ai reusit sa colectezi un numar mare de adrese, dar si mai bine ar fi daca ai le-ai imparti pe categorii in functie de cat mai multe criterii. Asa vei reusi o targetare mai precisa si vei minimiza posibilitatea de a trimite o campanie catre oamenii care nu vor fi niciodata interesati de ea. O data reusit acest lucru rata de deschidere a e-mail-urilor cu siguranta va fi imbunatatita.

In plus, ai grija ca baza ta de date sa fie la zi pentru a evita sa trimiti campanii catre adrese care nu mai sunt utilizate. De asemenea, verifica periodic si greselile. O adresa completata gresit inseamna o rata de deschidere mai mica.

Toata lumea stie ca subiectul unui e-mail are un rol extrem de important. Un mesaj bun poate creste rata de deschidere, asa cum unul prost poate trimite o campanie direct in folderul de spam. Altfel spus, incearca sa gasesti mesaje ‘catchy’, nu da foarte multe detalii, dar ai grija sa nu intri in zona spam. Evita cuvinte precum ‘gratuit’ sau ‘bani’ sau ‘castiga’. Despre importanta subiectului am discutat si intr-un articol anterior pe care poti sa il citesti AICI.

Stii momentul acela in care primesti un flyer pe strada si pe care il arunci dupa ce il privesti doar o secunda? Gandeste-te ca potentialii tai clienti fac relativ acelasi lucru in momentul in care iti deschid e-mail-ul. Ofera-i continut de calitate si oferte de calitate. Asa il vei fideliza si toata lumea va avea de castigat.

Research. Research. Research. Prietenul tau cel mai bun se numeste A/B Testing. Folosirea acestui instrument iti permite optimizarea rapida a campaniilor si identificarea celei mai bune variante in functie de subiect, momentul de expediere sau continut.

TRUCURILE CARE FUNCTIONEAZA INTOTDEAUNA

1. Foloseste Web Tracking-ul pentru a analiza comportamentul vizitatorilor de pe site-ul tau. Paginile vizitate, clipurile urmarite sau informatiile cautate te vor ajuta in pasul urmator. Datorita acestor date vei putea crea si trimite e-mail-uri targetate care vor avea rezultate mult mai bune.

2. Utilizeaza pe site sau in campaniile de e-mail mini-chestionare formate dintr-o singura intrebare, de regula de genul “Ai cumpara?” sau “Te intereseaza?”, si cu variante simple de raspuns (Da sau Nu). Acestea te vor ajuta si mai mult sa iti targetezi campaniile pe viitor.

3. Continutul dinamic trebuie sa faca parte si el din arsenalul tau. Incearca sa le construiesti celor care iti viziteaza site-ul un profil de care mai tarziu sa profiti. Analizeaza comportamentul lor din site, zonele de interes, butoanele si categoriile pe care apasa si chiar cere-le date despre ei cu ajutorul chestionarelor.

4. Daca ai o aplicatie este extrem de important sa urmaresti comportamentul userilor. Vei putea mai tarziu sa iti construiesti mesajele in functie de datele colectate si rezultatele vor fi cu siguranta unele de care sa fii mandru.

5. Factorul psihologic este esential, de aceea posibilitatea ca un e-mail personalizat sa fie deschis este mult mai mare decat a unuia impersonal. Spune-le destinatarilor  pe nume si rata de deschidere va creste considerabil.

Care este frecventa cu care sa trimiti emailuri clientilor tai?

Multi marketeri se intreaba adesea  care este frecventa cu care ar trebui trimise emailuri catre clienti. Potrivit unei analize realizata de silverpop.com, exista mai multi factori de care un marketer ar trebui sa tina cont atunci cand decide sa lanseze campanii de emailing.
Astfel, cativa dintre indicatorii cheie pe care fiecare marketer trebuie sa ii aiba in vedere sunt:

  • Nivelul de engagement cu brandul
  • Serviciile sau produsele achizitionate
  • Asteptarile clientilor privind comunicarea de brand
  • Nivelul de toleranta pentru comunicari netargetate

EmailMarketing

Pentru a gasi frecventa potrivita fiecarui tip de client, este necesara analiza mai multor date care tin de comportament, automatizari si targetare. Prin urmare, exista cateva modele de bune practici pe care ar trebui sa le urmarim:

1)   Masura in care un user accepta frecventa numarului de emailuri primite se poate schimba in functie de targetare.

Pentru a creste toleranta la campaniile de emailing trebuie sa personalizam mesajul si sa alegem corect timingul, astfel incat procesele de automatizare sa creeze o reala customer experience journey.

2)    Testeaza frecventa trimiterilor tale pe segmente mici din baza ta de date si masoara mai multi indicatori in afara de rata de click.

Poti testa prin cresterea graduala a numarului de trimiteri pe userii care au cel mai mare engage fata de brandul tau.  Incearca sa verifici nu doar rata de open si click atunci cand analizezi rezultatele. In mod curent, reclamatiile si rata de unsubscribe cresc atunci cand frecventa este marita, in timp ce rata de citire si engagement descresc.

3)   Daca trimiti comunicari prea rar poate fi la fel de gresit ca atunci cand trimiti prea des.

Multi clienti anticipeaza ca le vei trimite cel putin un email pe saptamana sau chiar mai multe, asa ca trebuie sa te asiguri ca raspunzi asteptarilor. Exista mai multi  factori care contribuie la cresterea tolerantei la o frecventa marita, de aceea trebuie sa stabilesti clar un cadru de testare in care sa cumulezi mai multi indicatori. Astfel, poti ajunge sa creezi procese clare de automatizari, personalizate si care cresc engagementul fata de brand.

Landing page-ul – 8 secunde pentru a crea o conversie

Ti-ai pus la punct newsletterul pe care l-ai conceput? Ai realizat un design atractiv? Contentul este relevant pentru abonati? Butoanele de call-to-action sunt si ele suficient de incitante? Ai raspuns pozitiv la aceste intrebari, insa ar mai fi un pas pe care trebuie sa-l faci pentru a avea rezultate in ceea ce priveste vanzarile online si, in general, ratele de conversie: optimizarea landing page-urilor!

Nu este suficient sa-i atragi acolo, trebuie sa-i determini sa ramana mai mult de 8 secunde (media de timp pe care o ai la dispozitie pentru a convinge o persoana ca oferta ta este interesanta) si sa ia decizia dorita de tine: sa faca o comanda de cumparare, sa recomande, sa completeze un formular de inscriere etc. Pe scurt: sa faca o conversie.

Pentru acest lucru, ai la dispozitie numai cateva secunde. Studiile arata ca primele secunde isi spun cuvantul pentru crearea unei impresii bune. Deci, ai doar 8 secunde ca sa creezi aceasta impresie pentru landing page-ul tau.

shutterstock_179853431_s

Evaluarea euristica sau cum sa afli ce e in mintea lor

Ca sa ajungem la evaluarea euristica propriu-zisa, trebuie sa stii ce inseamna “euristic”. Termenul desemneaza o metoda de studiu si de cercetare bazata pe descoperirea de fapte noi (conf. DEX).
In online, este des folosita “evaluarea euristica”, o metoda de evaluare a interfetei designului pentru utilizator. Teoria a fost dezvoltata de catre Jakob Nielsen impreuna cu Rolf Molich, in 1990.

Scopul acestei evaluari este de a identifica acel landing page care sa genereze cea mai buna rata de conversie. Cei doi creatori ai sai au dezvoltat si un set de indicatori cu ajutorul carora se analizeaza landing page-ul si problemele acestuia.
Dificultatile legate de usability sunt incadrate pe o scara numerica in functie de impactul asupra performantei. Evaluarea euristica are menirea de a oferi feedback-ul necesar celor care o folosesc pentru a vedea daca landing page-ul este compatibil cu nevoile si preferintele utilizatorilor.

Aici intervine formula euristica menita a te ajuta sa concepi cel mai bun si mai ales, cel mai potrivit landing page care sa duca la conversia dorita:

C = 4m + 3v + 2(i-f) -2a.

Fiecare element din formula te ajuta sa-ti dai seama unde anume trebuie imbunatatit landing page-ul tau si cum sa ajungi la rezultatul final: conversia (in ecuatie, C):
1) M=Motivation (Motivatia)
2) V=Value Proposition (Valoarea)
3) I=Incentive (Stimulent)
4) F=Friction (Conflict)
5) A=Anxiety (Anxietate, Neliniste)
Ecuatia are un singur scop: maximizarea elementelor pozitive (motivatia, valoarea, stimulentul) si diminuarea, pe cat posibil, a celor negative (anxietate, conflict). Ce semnifica toate acestea? Un set de intrebari la care daca raspunzi, vei gasi cea mai buna formula de landing page.

Pune-ti urmatoarele intrebari:
De ce abonatul meu ar trebui sa cumpere de la mine si nu de la competitori?
Oferta ta trebuie sa se diferentieze considerabil de cea a competitorilor si, pe langa considerentele emotionale si financiare ale acesteia, acum landing page-ul ar putea fi personalizat si diferentiat pe baza nevoilor fiecarei persoane. Poti determina ce anume il intereseaza pe abonat, in urma accesarilor si a monitorizarii obiceiului de navigare si, pentru ca in email marketing ai toate aceste informatii in baza de date, landing page-ul poate fi customizat oferindu-i acele produse care il intereseaza. Totodata, poti diferentia landing page-ul in functie de sex, varsta etc.
Cum pot elimina factorii psihologici care l-ar impiedica sa cumpere?
Cel mai important: prezinta-i beneficiile din prima clipa. Raspunde-i imediat la intrebarea “Ce am de castigat?” si “De ce tu?”
In completarea a ceea ce am scris mai sus, landing page-ul poate fi altfel decat cele obisnuite. Poate fi personalizat, astfel incat subscriberii sa fie intampinati de ceva prietenesc, prin adresarea directa folosita. Daca spui “Buna Elena, uite ce ti-am pregatit… “, iar butoanele de call-to-action sunt si ele customizate, atunci sunt toate sansele ca subscriberul sa aiba impresia, placuta, ca vorbeste cu cineva apropiat. Pentru linkuri, poti folosi butoane de call-to-action de genul “Elena, incearca asta…” sau “Elena, spune-ne ce crezi…”.
Cum pot folosi stimulente suplimentare pentru a face fata oricarei urme de rezistenta din partea subscriberului?
Pentru o motivatie puternica, poti include chiar si parerea altor utilizatori ai acestor servicii (testimonial) sau un sistem de ranking pentru a vedea cat de bine a fost cotat acel produs/serviciu. Chiar daca adresarea directa l-a “indulcit putin”, tot trebuie ca oferta ta sa il atraga intr-un fel. Fie ii pui la dispozitie o oferta speciala, fie un discount la un produs. In plus, desi am repetat, poti sa mai incluzi parerile altora despre produsul pe care il oferi si pe care altii l-au folosit, astfel incat sa ii obtii increderea. Ca stimulente suplimentare, mai poti include chiar si clipuri video si imagini, pentru a face landing page-ul si mai atragator.
Cum pot corecta elementele care i-ar putea genera retineri?
Atunci cand utilizatorii ajung pe un landing page ce include un formular de inscriere, ar putea experimenta stari negative: temeri, confuzie, reticenta. S-ar putea ca ei sa se sperie cand vor vedea ceea ce le ceri sa bifeze: nume, CNP etc. S-ar putea sa creada ca vei folosi acele informatii in alte scopuri. De aceea, ca sa le diminuezi aceste temeri, le poti explica, la fiecare casuta pe care o bifeaza, care e motivul pentru care le ceri sa completeze acele lucruri. Totul cu argumente, astfel incat sa le obtii increderea. Le enumeri beneficiile, dar si riscurile pe care le pot intampina, daca nu completeaza corect formularul. Vei vedea ca se vor “linisti”. Trebuie, in mod obligatoriu, sa oferi garantii ca acele informatii colectate nu vor fi folosite in alte scopuri decat cele pentru care au fost furnizate si ca detele lor nu vor fi instrainate.

Pentru a reduce orice factor negativ care ar putea sta in drumul conversiei dorite, este absolut necesara precizarea unei Politici de confidentialitate, prin care sa li se mentioneze cum le sunt protejate datele completate in formular, dar si faptul ca le sunt monitorizate accesarile, astfel incat mesajele viitoare sa fie cat mai relevante si folositoare pentru ei.

De asemenea, pentru optimizarea landing page-ului, atunci cand, in cadrul newsletterului, le specifici oferta de care pot beneficia, este bine ca pe pagina secundara sa se gaseasca din nou aceasta oferta, pentru ca atunci cand ajung pe alta pagina, s-ar putea ca utilizatorii sa nu fi retinut aceasta oferta. Precizarea, din nou, a ofertei, este binevenita oricand, Vor vedea ca te-ai tinut de promisiunea facuta inainte de accesare. Castigi si mai multa credibilitate.

Mai este recomandat ca, atat pagina de index, cat si cea secundara sa aiba acelasi layout sau cel putin unul asemanator, pentru ca daca acestea ar fi diferite, s-ar putea ca utilizatorul sa devina confuz, sa creada ca l-ai derutat prin call-to-action-ul incitant, pentru a ajunge in alta parte decat s-ar fi asteptat. Daca cele doua pagini vor avea acelasi design, isi vor da seama ca au “aterizat” acolo unde le-ai promis. Inca o bila alba in ceea ce priveste credibilitatea.

Multi e-marketeri ar spune ca e suficient sa iti trimiti abonatii catre o pagina de web oarecare de pe site-ul tau, totul cu conditia sa ajunga pe site, insa daca faci acest lucru, s-ar putea sa nu obtii rata de conversie dorita. Tocmai ca landing page-ul ofera infinite posibilitati de generare de leaduri, prin urmare il poti customiza si chiar poti experimenta pentru a vedea ce anume i-ar trezi interesul destinatarului.

In concluzie
Toate aspectele descrise mai sus asigura o asa-zisa coerenta a landing page-ului. Trebuie sa iei in considerare elementele enumerate mai sus, care sunt vitale pentru un landing page de succes, sa le imbini pentru a-i retine atentia indelungata a abonatului.

Te intrebi cum sa-i retii atentia si care este cea mai buna varianta de landing page? Raspunsul il vei gasi tot singur, pornind de la un lucru cat se poate de simplu, dar util: testarea. Ca sa vezi ce anume l-ar incanta pe cel care acceseaza linkul ce duce spre pagina dorita, trebuie sa testezi mai multe variante pe un esantion de subiecti.

Poti concepe 3 variante de design pentru landing page, pe care sa incluzi 3 variante de text si adresare. Trimite aceste variante la esantionul stabilit si iti vei da seama ce a “prins” mai bine. Ai posibilitatea de a monitoriza:
– ce/cate linkuri au accesat
– cat timp au petrecut pe pagina accesata
– rata de abandon
– rata de conversie

Alege varianta castigatoare in functie de obiectivele urmarite.

Cum sa tratezi greselile din newslettere si eratele

Nu e placut sa constati ca newsletterele trimise au greseli, dar, din pacate si aceste cazuri se intampla.

Cu ceva timp in urma colegii mei scriau un articol destul de complet legat de modul cum pot fi fructificate aceste greseli prin intermediul eratelor.

Daca articolul anterior explica cum trebuie tratate greselile as vrea sa prezentamit cateva cifre de la 2 erate trimise in ultima vreme.

1. Gresirea unei date de eveniment intr-un newsletter. Clientul a dorit pur si simplu retrimiterea newsletterului cu data corecta fara nicio alta mentiune. Retrimiterea s-a facut cam la o ora jumate dupa momentul primei trimiteri.

Rezultatele arata cam asa:

Prima trimitere: 18,7% rata de deschidere, 3,2% rata de click (17% dintre cei care au deschis)

A doua trimitere (asa zisa erata): 16,8% rata de deschidere, 1,98% rata de click (11% dintre cei care au deschis)

(Evaluare cam la 3 saptamani dupa)

Poate diferenta nu este asa de semnificativa, totusi ramane o necunoscuta daca cei care au deschis si a doua trimitere stiu defapt care a fost problema, de ce au primit un newsletter de doua ori si mai important speram ca au remarcat data corecta, care nu era marcata in niciun fel special in newsletter.

2. Gresirea unor preturi intr-o oferta turistica. De data aceasta retrimtierea s-a facut asa cum ar trebui sa se faca, iar erata, a beneficiat de un subiect nou, care sa atraga atentia intr-un mod pozitiv asupra preturilor, care in cazul asta erau mai mici decat cele communicate initial:

Preturile de Early booking xxxxx sunt mai MICI…nu va panicati!

In preheaderul emailului era totul explicat:

Revenim cu o veste buna: preturile sunt mai MICI decat v-am comunicat anterior. A fost doar o eroare tehnica.
Ofertele speciale sunt limitate, asadar grabiti-va!

In plus in newsletter preturile corectate erau trecute/marcate cu rosu. Retrimiterea s-a facut dupa aproximativ o ora si 20 de minute. Rezultatele?

Prima trimitere: open rate 13,86%, rata de click: 2,96% (21.38% din cei care au deschis)

A doua trimitere (erata) : open rate 13,4%, rata de click: 3.18% (23.71% din cei care au deschis).

(Evaluari la 2 zile dupa trimtiere)

In cazul acesta erata a avut rezultate mult mai bune decat trimtierea initiala. Subiectul a ajutat sa atraga atentie celor care deschisesera emailul la prima trimtiere si ar fi fost interesati de oferte, aceasta s-a putut obeserva si din rata foarte mare de click pe ofertele cu preturi modificate.

Chiar daca greselile nu sunt de dorit important este sa transformi dezavantajul lor in avantaj. Mai multe detalii aici.

INSIDE 2011, editia a-VI-a. O analiza completa a modului cum au fost citite emailurile, in Romania, in perioada 2010-2011

Studiul “INSIDE” se bazeaza pe actiunile aferente pietei de email marketing, realizate exclusiv in Romania si cuprinde o sinteza a comportamentului abonatilor in perioada ianuarie 2010 – iunie 2011.

Analizand toate datele statistice, ca rezultat al campaniilor de email marketing derulate de White Image in perioada mentionata, vom arata care au fost cele mai bune zile pentru trimitere, cele mai bune intervale orare din punct de vedere al ratelor medii de deschidere si ale celor de click through, evolutia pietei de email marketing in Romania in ultimii ani, precum si alte detalii relevante din acest domeniu.

Raportul INSIDE are drept scop realizarea unei informari mai bune a utilizatorilor si furnizorilor cu privire la piata de email marketing, oferind astfel niste unelte sau idei de actiune, ceea ce le va permite acestora obtinerea unor rezultate optime in activitatea de email marketing.

In acest raport veti gasi detalii despre cei mai importanti indicatori de evaluare a campaniilor de email marketing, aceste date statistice fiind valabile atat la nivel agregat, cat si la nivel de tip de comunicare (Business to Consumer, Business to Business), prezentand modalitatea prin care abonatii relationeaza cu newsletterele trimise, evidentiind evolutia pe parcursul mai multor ani si stabilind clar tendintele in acest domeniu din punctul de vedere al specificului comportamentului abonatilor si al obiceiurilor de consum.

Studiul reprezinta o analiza a unui numar de 510.364.691 emailuri trimise de catre White Image in perioada ianuarie 2010 – iunie 2011 pentru clientii locali, cu un total de 29.874 de campanii, din care 18.493 in anul 2010 si 11.381 in prima jumatate a anului 2011, indicand o crestere a numarului de campanii cu 65% in 2010 fata de 2009 si cu 24% in primul semestru al anului 2011 fata de aceea si perioada a anului 2010.

Pentru a descarca o copie a studiului click aici

Si Hotmail va folosi coportamentul userilor pentru plasarea mesajelor in Inbox sau Junk

Dupa anuntul celor de la Google, si cei de la Microsoft anunta noi functionalitati pentru Windows Live Hotmail prin care intentioneaza sa se foloseasca de comportamentul utilizatorilor in ceea ce priveste livrarea in Inbox sau in Junk a unui mesaj.

Noul feature presupune ca, comportamentul individual al unui utilizator poate influenta deliverabilitatea unui mesaj din partea unei surse catre acel utilizator. Modul in care un user interactioneaza cu mesajele din partea unei anumite surse poate influenta Hotmail sa-i livreze acel mesaj direct in inbox sau in junk, fara sa ia in considerare sugestiile filtrelor antispam.

Indicatorii care sunt utilizati pentru a determina comportamentul utilizatorilor de Hotmail: Read more

Cart Abandonments – sursa de leaduri valide de vanzari

Abandonul cosului de cumparaturi online are loc atunci cand un utilizator adauga un produs in cosul de cumparaturi, iar apoi renunta sa isi finalizeze comanda. Desi pare imposibil la prima vedere, acesti cumparatori pot fi recastigati. Mai mult decat atat, tinand cont ca pentru a introduce un produs in cosul de cumparaturi, este necesar ca utilizatorul sa se logheze, abandonul cosului de cumparaturi trebuie privit ca pe o oportunitate si nu ca pe o pierdere, deoarece exista informatii despre utilizator (din datele de contact furnizate) si i se cunosc si preferintele (prin analiza produselor abandonate).

Cele mai des intalnite motive de abandon, se impart in 3 categorii (statistici calculate de McAfee, una dintre cele mai mari companii din lume dedicata securitatii IT): Read more

Un 2010 asa cum va doriti

45 de minute  au trecut din 2010 si lumea isi citeste inca emailul si in noaptea asta….peste 1000 de persoane unice au deschis unul din newsletterele trimise de noi in primele 45 de min  ale lui 2010.

Sa fie un an de milioane… pentru toata lumea

Update: peste 100 de abonati la newslettere in noaptea de anul nou in nici 2 ore (mai exact o ora si 50 de min)