Ce spun expertii despre email si social media – pros and cons

Unii sunt pro, altii sunt contra. Unii striga sus si tare ca emailul va fi ingropat de retelele de socializare, altii spun ca nu va exista asa ceva, mai ales ca social media exista datorita emailului si nu poate functiona decat cu ajutorul lui.

Sa clarificam lucrurile: social media nu exista fara email. Totul trece prin email: crearea contului, confirmarile, notificarile de orice fel. Totul este in contul de email: userul si parola, notificarile de pe facebook, de pe twitter sau invitatiile de pe LinkedIn. Deci, ca sa te inscrii pe un site, pentru a face o comanda sau pentru a participa la un concurs, ai nevoie, evident, de un cont de email.

Prin urmare, majoritatea expertilor internationali spun ca emailul ramane de baza. Nu numai la nivel de necesitate, ci si ca un foarte util mod de comunicare, care se imbunatateste chiar daca adeptii noilor medii il considera depasit. Noutatea este ca emailul se imbunatateste in permanenta si … da rezultate.
Eli Ashery, CEO al Gold Lasso, crede ca integrarea emailului cu social media nu va aduce niciodata rezultate. Pune in discutie si faptul ca integrarea dintre email si social media nu este potrivita pentru toate industriile. Acesta crede ca cei din lista de prieteni ai celui care share-uieste o informatie dintr-un newsletter pe twitter, sunt enervati de pleiada de oferte de la banci, cosmetice, masini etc, considerand ca le invadeaza spatiul privat de discutie. In plus, este convins ca share-uirea contentului din newsletter prin integrarea cu social media, nu va creste ROI-ul unei campanii.

In apararea emailului, Ashery considera ca acesta nu va muri niciodata pentru ca emailul este inca un mediu de comunicare ieftin, cu rezultate masurabile, insa trecerea catre folosirea efectiva de retele de socializare va fi tot mai evidenta, in detrimentul emailului.

Din punctul nostru de vedere, emailul si social media nu sunt si nu trebuie sa fie dusmani, insa este aproape imposibil de masurat ROI-ul in social media. Ele pot functiona foarte bine impreuna. Poti integra foarte bine in newsletterul tau posibilitatea ca abonatii sa share-uiasca informatia ta pe profilele tale de social media, iar beneficiile sa fie de ambele parti.

Social media permit emailului sa ajunga la o audienta mult mai mare, dar din pacate acest lucru functioneaza doar in cateva domenii limitate.
Retelele de socializare pot fi folosite ca instrument de relationare si ofera posibilitatea de a colecta noi leaduri, contacte in baza de date, insa sa nu va asteptati niciodata la volume mari de leaduri generate de social media, ci mai degraba la calitatea lor. In acelasi timp, social media ofera un control redus al modului in care un mesaj este diseminat, spre deosebire de email, unde controlul este mult mai mare.
Bill McCloskey, fondatorul Email Data Source, sustine ca, la fel ca emailul, Twitter-ul este un mijloc de push, de a “impinge” in fata informatia. In opinia lui, Twitter-ul are avantajul ca este un mediu mult mai interactiv, mult mai viral. Admite valoarea Twitterului, insa isi pune intrebarea ce fel de valoare aduce acesta programelor de marketing.

Conform unui studiu StrongMail, integrarea emailului cu social media este un trend in crestere. 27% dintre marketerii repondenti au admis ca au inclus in strategiile de comunicare pe email, pentru 2010, aceasta tactica, pe care au si implementat-o. O parte dintre acestia au declarat ca integrarea emailului cu social media a reprezentat una dintre cele mai importante initiative pe care au adoptat-o pentru 2010 in ceea ce priveste programele de email. 42% dintre cei care au implementat noua tactica in campaniile de email marketing au raportat o crestere a performantei campaniilor, in timp ce 35% nu au identificat nicio oportunitate de crestere. Concluzia studiului este ca succesul acestei integari este inca dificil de masurat.

Totusi, trebuie vazut in detaliu si care sunt avantajele email marketingului fata de social media, avantaje vazute, de asemenea, de expertii internationali.

De ce email?
– aproape toata lumea are o adresa de email
– sunt inca foarte multi care nu adera la retelele de socializare, deci, aceste retele nu poti fi folosite in mod exclusiv pentru a comunica cu prospectii
– emailul este in continuu proces de imbunatatire
– chiar si retelele de socializare recunosc importanta emailului, dovada este MySpace mail care are peste 15 milioane de utilizatori inregistrati la noul serviciu
– emailul intelege mult mai bine segmentele carora se adreseaza
– e cea mai buna metoda de segmentare si personalizare a comunicarii
– conform ExactTarget via un studiu Forester, “2009 Channel Preference Study”, 92% din consumatorii online prefera emailul ca forma de comunicare
– 70% din cei care viziteaza, spre exemplu Facebook, recunosc ca nu au acordat niciodata permisiunea unei companii de a le trimite informari prin retelele de socializare
– prin email e valabil motto-ul: “the right message, to the right person, at the right time”
– social media au un aspect mai putin personal si intim; discutia nu mai este privata
– Twitterul nu este un instrument de marketing si, in plus, nu poti comunica targetat
– in retelele de social media nu exista posibilitatea de masurare a felului in care utilizatorii interactioneaza cu un brand

Cu toate acestea, adeptii noii ere digitale spun ca se comunica mult mai usor prin social media, iar acestea tind sa ingroape emailul.

De ce social media?
– feedback-ul este mult mai prompt, iar comentariile se pot posta in timp real
– interactiunea este mult mai rapida
– se ia in discutie si spamul pe email, ceea ce pe retelele de socializare inca nu a luat amploare. Se presupune ca utilizatorul si-a format singur lista de prieteni si, asa cum e pe Facebook, isi invita singur prietenii si accepta pe cine vrea el. In cazul Twitter, sunt followerii care adera pentru a urmari o persoana.
– in locul unui singur email saptamanal, poti scrie, in fiecare zi, cate posturi vrei pe Twitter sau Facebook
– comunicare este mult mai fluida
– social media este potrivita pentru engagementul prospectilor si poate dobandi noi functionalitati, cum ar fi functia de suport.

Multi sunt de parere ca, prin intermediul retelelor de socializare, economisesti timp. Exemplu cel mai relevant este cel al unui grup de lucru care, in trecut, pentru a comunica, era necesara folosirea emailului pentru updatarea permanenta a statusului unui proiect. Cum updatarea se intampla foarte des in timpul unei zile normale de lucru, se pierdea foarte mult timp. Astfel, prin folosirea unei retele sociale, e mult mai usor de comunicat si de terminat un proiect la timp.

Un studiu al Companiei Nielsen arata ca in 2009, 276.9 milioane de utilizatori au folosit emailul in SUA, cateva tari din Europa, Australia si Brazilia, inregistrand o crestere de 21%, de la 229.2 milioane de utilizatori cati erau in august 2008. Totusi, numarul utilizatorilor de retele de socializare a crescut cu 31%, la 301.5 milioane, ceea ce este de inteles pentru ca social media este inca la inceput.

Ambele canale de comunicare se intersecteaza in planurile de marketing, emailul fiind mai bine conturat si mai matur, iar social media, in cautarea si definirea unor avantaje mai clare. Folosite impreuna, cele doua canale pot mari eficienta programelor de marketing in unele domenii, insa acest lucru nu e valabil in toate cazurile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *