Inca suntem sub influenta impresiilor de la Brandminds si ne-a ramas gandul la unul din lucrurile spuse de Gary Vaynerchuk in timpul speech-ului sau. Pentru el, Instagramul este o mina de aur si il recomanda oricarui antrenprenor fara sa ezite. Desi in crestere, influenta retelei in Romania nu este inca la nivelul din S.U.A.. La fel ca majoritatea marketerilor, Gary a prezis pe scena Teatrului National ca e inevitabil ca in curand Instagramul sa devina un pamant extrem de fertil si pentru piata de la noi.
Cand se va intampla acest lucru cu siguranta nu ti-ai dori sa nu fii pregatit. Asa ca ne-am hotarat sa iti impartasim din cunostintele noastre pentru a sti care sunt primii pasi.
1 Care e scopul tau?
Chiar inainte de a crea contul sau inainte de a schimba strategia, gaseste raspunsul la intrebarea aceasta. E foarte important sa stii ce vrei sa obtii de pe Instagram. Vrei sa…
- Iti cresti brand awareness-ul
- Construiesti o comunitate
- Ajungi la noi clienti
- Dezvolti relatia cu actualii clienti
- Cresti traficul site-ului/blogului tau
2 Identifica-ti stilul
Fiecare cont de succes de pe Instagram are nevoie de un ADN unic. Creativitatea si stilul unic si constant vor face diferenta mai tarziu cand imaginea ta va fi usor de identificat de useri. Cea mai mare greseala pe care ai putea sa o faci ar fi sa vrei sa fii tot si toate. Daca vei posta astazi o fotografie cu produsele tale, maine un citat motivational, iar peste alte doua zile o fotografie cu mancare, succesul cu siguranta nu va fi de partea ta. Tine minte: iti doresti ca urmaritorii tai sa stie clar cu ce te ocupi.
Spre exemplu, Avon are unul din cele mai de succes conturi de brand de Instagram din Romania:
3 Creeaza-ti o “semnatura”
Dincolo de ce vrei sa comunici, poate unul din cele mai importante lucruri de pe Instagram este “semnatura” care te va face unic. Stilul iti va aduce followeri, in jurul lui vei construi o comunitate si mai tarziu vei crea conversiile pe care ti le doresti.
Ce inseamna de fapt aceasta “semnatura”? Unii adopta un stil in care predomina albul, altii fotografii doar cu citate sau posteaza unul in fiecare descriere. Alti useri sau alte branduri posteaza imagini sau clipuri mai putin luminate sau cu o tenta de albastru, ori galben. Oricare crezi ca te reprezinta pe tine, alege-l si adopta-l ca parte a contului tau. Usor, usor, followerii tai vor sti cand vor vedea o postare de-a ta chiar fara sa vada numule userului.
Un exemplu foarte bun este contul Aqua Carpatica:
4 Calitate si consecventa
La fel ca pe orice platforma Social Media, Instagramul e despre activitatea constanta. Dupa ce ti-ai identificat stilul si ai reusit sa iti formezi si o semnatura e momentul sa postezi. Recomandarea noastra e ca la inceput sa postezi o singura fotografie pe zi timp de cel putin 2 saptamani. Te poti folosi de o multime de tool-uri care sa iti usureze munca. Hootsuite sau Schedugram sunt doar doua dintre platformele pe care poti programa publicarea postarilor. Cu ajutorul lor vei putea ulterior si sa analizezi mai multi factori pentru a-ti imbunatati strategia.
5 Construieste o comunitate
Daca vrei sa ai cu adevarat un brand pe Instagram, atunci e obligatoriu sa construiesti o comunitate in jurul tau. Vei face acest lucru intr-un singur fel: vei fi activ!
Ce inseamna asta?
- Urmarind alte conturi, cat mai multe cel putin la inceput;
- Dand comentarii la postarile celor care te urmaresc, celor care sunt interesati de tine sau domeniul tau de activitate si mai ales comentarii random;
- Apreciind cat mai multe fotografii posibile.
Suna banal, dar chiar asa functioneaza Instagramul, o platforma construita pentru engagement.
6 Foloseste hashtaguri
Pentru a te asigura ca postarile tale vor ajunge la cat mai multi oameni posibili foloseste hashtagurile. Instagram permite pentru fiecare postare in parte un maxim de 30 de hashtaguri asa ca profita de fiecare in parte.
Daca la inceput nu stii ce hashtaguri sa folosesti atunci urmareste cativa influenceri sau uita-te la competitia ta si “fura” de la ei. O alta varianta sunt aplicatiile care sugereaza cele mai folosite hashtaguri sau care le grupeaza in functie de categoriile de interes.
Tine minte insa ca un hashtag foarte folosit nu e neaparat solutia perfecta. Spre exemplu, #love a fost folosit de peste 1 miliard de ori. Asta inseamna ca daca il vei folosi, postarea ta aproape ca va disparea instantaneu din feedul hashtagului.
7 Branduieste-te
Creeaza-ti propriul hashtag. E cea mai buna modalitate de engagement pe termen lung. Daca vei reusi sa cresti un cont mare oamenii vor incepe sa iti foloseasca hashtagul pentru ca tu sa le respostezi fotografiile. Te vei putea folosi de el pentru a organiza concursuri, va deveni ambasadorul tau.
Unul din cele mai bune exemple este legat de #natgeo, hastagul care apartine, evident, de National Geographic.