Pentru a intelege cat mai bine de ce tot ceea ce faci trebuie sa se bazeze pe un plan e bine sa faci asocieri pentru ca astfel vei intelege mai bine importanta fiecarei etape. Strategiile pe care trebuie sa le pui la punct atunci cand construiesti o campanie de emailuri sunt exact ca mersul la sala de fitness. Fiecare pas conteaza, fiecare picatura de transpiratie trebuie sa curga cu un scop pentru ca la final sa fii multumit de rezultatele tale.
Totul trebuie sa inceapa cu o evaluare precisa a ceea ce esti si incotro vrei sa mergi. De ce au nevoie cu adevarat “mușchii” campaniilor tale? Odată ce ai identificat scopul e mai simplu să intri să îți stabilești obiective și să intri în sală. Totul trebuie să înceapă cu un plan pentru ca evoluția ta să fie una constantă.
- Gandeste-te ca potentialii tai clienti primesc zeci sau chiar sute de emailuri zilnic. Tu cum vei face diferenta? Vei avea doar cateva secunde pentru da sau nu „lovitura”.
- Vrei sa cresti interesul pentru produsele si serviciile tale? Vrei sa le vinzi ceva sa informezi sau sa educi? Iti doresti sa construiesti o relatie solida cu abonatii tai? Gaseste raspuns la aceste raspunsuri iar apoi treci la punctul urmator.
- Pas cu pas inseamna: brand awareness, incredere, engagement, conversie.
- Cum sa faci o prima impresie buna cu emailurile tale poti sa citesti AICI!
Pentru rezultate vizibile ai nevoie de consistenta si perseverenta. Trebuie sa fii insistent si sa iti doresti sa evoluezi de la o zi la alta. Daca vei face câteva flotări pe zi, timp de un an de zile, nu te aștepta la mușchii pe care i-ai visat. Caută întotdeauna să inovezi, să găsești modalități noi de a-ți “antrena” abonatii, de a-i face sa interactionezi cu tine si campaniile tale.
- Muschii tai stau de fapt in forta bazelor tale de date. Colecteaza cat mai mult si segmenteaza pentru ca mesajele pe care le trimiti sa fie “definite” impecabil.
Da, la sala, e important sa ai ambitie, dar graba chiar strica treaba. Dacă vei încerca să alergi kilometri întregi și să ridici cele mai grele greutăți din prima zi, te vei sufoca. Pentru a evita accidentarile trebuie sa te pregatesti pentru fiecare scop si sa stii fiecare aparat in parte inainte de a-l folosi. La fel se intampla si cand pregatesti o noua campanie de emailuri fie ca vorbim despre una de colectare de adrese sau de incentivare.
- Timingul este extrem de important: cum la sala nu te vei duce niciodata dupa miezul noptii, nici newslettere nu poti trimite atunci
- Testeaza pentru a descoperi momentul perfect de trimitere a emailurilor
- Testeaza pentru a descoperi frecventa ideala de trimitere a emailurilor pentru ca “suprasolicitarea” abonatilor va duce la “accidentari” adica la reclamatii de spam si dezabonari
Variaza si inoveaza. Daca vei face acelasi antrenament in fiecare zi rezultatele vor intarzia sa apara. Daca vei trimite acelasi email in fiecare zi, e clar ca cifrele campaniilor tale se vor duce in jos.
- Lucreaza la concepte noi, subiecte atractive, copyright creativ, templateuri inovative.
Dacă îți vei urmări rezultatele intotdeauna vei avea doar de castigat. Aceasta este probabil cea mai importanta parte si in fitness, cat si in email marketing. Nu vei sti niciodata ce trebuie sa faci mai departe pentru a-ti atinge obiectivele, daca nu stii de unde ai plecat si unde te afli. Masoara mereu si testeaza noi abordari. In sala iti poti masura dimensiunea muschilor sau ritmul cardiac, in email marketing masoara printre altele:
- Open rate-ul – dat de un subiect, un timing si o segmentare bune
- CTR-ul (Click-Trough Rate) – cam primul lucru pe care ar trebui sa-l verifici. Vei afla numarul de persoane care au deschis newsletterul si care au dat click pe ceva.
- Bounce Rate-ul – mesajele care nu au ajuns la destinatar pentru ca adresa este invalida. Asa iti poti curata baza de date
- Emailurile forwardate – un indicator extrem de important pentru ca iti arata ca mai multe persoane sunt interesate de mesajul tau
- Rata de dezabonare – nu trebuie sa faci neaparat o tragedie din ea, dar sa cauti solutii pentru a o micsora