Onboarding stage: De ce mesajele de multumire si bun venit sunt esentiale pentru Customer Journey

Ai reusit si ai convins utilizatorul sa se aboneze la stirile si noutatile despre produsele tale. Ce faci dupa abonare si, mai ales, cum?

In primul rand, e bine de stiut ca etapa de Onboarding contine emailul sau emailurile de bun venit si multumire.

Majoritatea acestor emailuri sunt automatizate, dar pentru a crea inca de la inceput o experienta bazata pe nevoile si actiunile individuale, personalizarea primului email este esentiala.

In al doilea rand, daca primul email este construit astfel incat sa declanseze discutii de follow-up, dar fara a oferi un beneficiu de tip discount, atunci Customer Journey incepe corect si iti poti asigura fidelitatea clientului pentru mult timp.

Primul pas in crearea unei serii relevante de mesaje de bun venit este targetarea pe baza actiunii initiale.

Astfel, am:

– abonare in urma primei achizitii

– abonare fara nicio achizitie

Cel de-al doilea pas este de a alege un obiectiv al comunicarii, astfel incat sa adoptam strategia potrivita. Ce vreau sa scot in evidenta in primele emailuri de bun venit? Sa vand direct, sa ii familiarizez cu valorile si principiile companiei, sa creez legaturi cu brandul si comunitatea din jurul acestuia? Fie alegi o singura directie, fie o combinatie intre acestea.

Astfel, pentru onboarding stage recomandam realizarea seriilor de mesaje pentru noii abonati prin alegerea uneia dintre cele trei strategii sau o combinatie:

Valori: O serie de mesaje de bun-venit in care abonatul este familiarizat cu valorile si principiile companiei, care este istoria acestuia, cum aduce brandul plus valoare in viata clientilor sai.

Ex. Compania Johnston & Murphy a creat o serie de emailuri de bun-venit bazata pe valorile si istoria brandului. In seria de trei emailuri puteti observa extrem de clar aceasta abordare.


Comercial/Usability:
  Strategia de comunicare care integreaza informatii comerciale si functionale (usability) este o alta abordare prin care poti ura bun-venit. Informeaza-ti abonatul despre gama variata de produse de care dispui si convinge-l sa iti arate care il intereseaza. Odata ce ai informatiile acestea, poti foarte usor sa personalizezi si sa automatizezi comunicarea.

Ex: Lee a realizat o serie de bun-venit prin care isi invita abonatii sa isi completeze profilul, astfel incat sa le ofere produse relevante. Au reusit sa convinga utilizatorii printr-o serie de mesaje in care erau invitati sa isi aleaga modelul preferat de jeansi: bootcut, straight, skinny, super-skinny, boyfriend, flare. Practic, pe langa multumire si bun-venit, Lee a creat oportunitatea unei comunicari directe hyper-personalizata, care a crescut rata de conversie inca de la inceputul abonarii.

 

Rezultate Lee: 

 Fara date de profil                                                Customizate cu date profil:

Open Rate: 9.6%                                                        Open Rate: 16%

CTR: 1.92%                                                                  CTR: 5.33%

CTOR: 19.97%                                                             CTOR: 33.5%

Comunitate: Mesajele de bun-venit care au comunicarea construita pe ideea de comunitate reprezinta o alta abordare pe care o recomandam. Sentimentul de apartenenta in jurul unui brand poate aduce loialitatea clientului pe termen lung.  In plus, comunitatea nu doar dezvolta senzatia de apartenenta, ci construieste individului si o imagine puternica de incredere in sine.

Un exemplu concret poate fi cel al aplicatiilor de mobil dezvoltate de diverse companii care produc echipament sportiv.  Ti-ai instalat aplicatia Nike Run si esti informat ca poti sa iti impartasesti rezultatele cu intreaga comunitate, poti fi incurajat live in timp ce alergi sau pedalezi. Ma simt valorizat si apreciat de Nike pentru ca ma incurajeaza si ma ajuta sa performez.

Nu exista un standard sau reguli fixe pentru comunicarea din onboarding stage, dar exista anumite directii care ajuta si cresc nu doar vanzarile, ci si increderea si imaginea in brand.  Astfel, putem miza pe momentul abonarii ca punct vital in construirea unei relatii cu clientul, acesta poate fi pierdut de la inceput sau castigat. De aceea, comunicarea prin email marketing poate fi relevanta si productiva doar daca instrumentele tehnologice sunt asociate cu know-how, strategii bazate pe obiective, dar orientate catre client si nevoile sale.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *