Tuturor ne plac festivalurile de muzica. Atmosfera de acolo e absolut fantastica. Toata energia pozitiva stransa in public se propaga catre scena ca un tsunami de bucurie, iar cantaretul de acolo se incarca pentru inca o piesa. In spate e o adevarata fabrica sustinuta de o multime de tehnicieni si tot felul de alti oameni care lucreaza pentru ca artistul sa straluceasca si sa fie idolatrizat.
Ei bine, cam asa functioneaza si social media. Tot ce se intampla pe retelele sociale poate fi asemanat cu usurinta un un mega-festival de muzica de orice gen vrei tu la care in toata lumea participa zilnic peste 1,7 de oameni pe Facebook, 700 de milioane pe Instagram si 313 milioane pe Twitter. Si in Romania avem parte de concerte cu audienta impresionanta: 9,6 milioane utilizatori de Facebook si peste 550.000 utilizatori de Instagram.
CITESTE SI: Marketingul pentru Generatia Millennials e ca pescuitul profesionist
Pe noi ne intereseaza cum ajungi sa fii un adevarat star pe scena. Ce e nevoie sa faci pentru ca tu sa fii cantaretul ‘acela’ idolatrizat de toata lumea.
1. Afla cine sunt ‘fanii’ tai cu adevarat
Da, strategia si ‘piesele’ vor fi foarte importante, dar pana atunci chiar trebuie sa stii cui i te adresezi. La festivaluri vin oameni de absolut peste tot, niciunul la fel cu celalalt. Un adevarat star stie sa se adapteze la profilul demografic, social, financiar al fiecaruia si asa functioneaza si social media. Ca marketer e treaba ta sa gasesti echilibrul perfect intre ‘muzica’ pe care le-o oferi oamenilor si asteptarile acestora pentru ca ei sa revina constant la ‘concertele’ tale.
Pentru a-i cunoaste cat mai bine gaseste raspunsuri la cat mai multe intrebari posibile. Avem cateva sugestii pentru tine:
- Care este povestea lor profesionala si sociala?
- Care sunt dorintele lor si cum poate produsul meu sa le faca viata mai buna?
- Ce continut le atrage atentia si de pe ce platforma?
- Cu ce fel de continut interactioneaza cel mai mult? Un anumit tip de content ii face sa intre ‘joc’?
2. Compune versuri epice
Acum ca stii cui vrei sa ii ‘canti’ ar trebui sa iti fie putin mai usor sa construiesti strategia care sa dea nastere unui engagement epic.
- Stabileste tonul, stilul si modul in care vei distribui continutul – o data ce ai aflat lucruri despre fanii tai poti sa stabilesti cum le poti atrage atentia cu adevarat. Cum unora le place jazz-ul, unii devin interesati de o invitatie la conversatie sau poate de un ton ceva mai autoritar. Cum unii merg concerte rock, altii sunt atrasi de dj-ei. Tu trebuie sa afli daca fanii tai prefera postarile doar cu text sau poate cu poza sau asteapta articole de pe blogul tau. – Sfat: fugi de stereotipuri. Limbajul de lemn nu-ti va aduce nimic bun asa ca incearca sa fii original aproape de fiecare data. Spre exemplu, Honda a folosit un cliseu ironizat din limba engleza pentru o campanie adresata comunitatii hispanice: “Un Buen Fit” (“A Good Fit”)
- Analizeaza subiectele care ii interesează pe urmăritorii tăi – Trendurile in social media sunt extrem de dinamice si la fel cum un artist trebuie sa se raporteze la actualitate si campaniile tale trebuie sa fie ancorate in realitate. Mai mult, contentul trebuie raportat in functie de platforma pe care derulezi campania. Sfat: uneori poți chiar să îți întrebi audiența ce și-ar dori să primească de la tine
CITESTE SI: Creste angajamentul clientilor tai cu ajutorul campaniilor de email
3. Impune ritmul
Beat-ul agresiv nu e intotdeauna o solutie pentru ca asta in social media se traduce in hard-selling. Variaza ritmul si ofera-le ‘fanilor’ tai un beat pe gustul lor pentru a construi o relatie serioasa.
- Spre exemplu, foloseste regula 4-1-1 inventata de Joi Pulizzi de la Content Marketing Institute. Aceasta spune ca la fiecare 4 postari educative sau de divertisment (blog, stiri, infografic) urca o promotie soft, iar apoi una de hard-selling. Aceasta strategie te va ajuta sa oferi credibilitate si incredere.
4. Creeaza vocea brandului
Un cantaret cu adevarat iubit are o voce unica si un stil inconfundabil, iar acest lucru se aplica si pentru un brand serios.
Social Media ofera oportunitatea de a fi in continuu contact cu clientii si de a le comunica toate campaniile tale. Fii creativ si creeaza-ti un stil propriu care sa le starneasca mereu interesul:
- Identifica valorile companiei tale si introdu-le in limbajul prin care vei comunica. Gandeste-te cum vrei sa fie perceput brandul tau, iar apoi vorbeste cu oamenii astfel.
- Fii personal atunci cand comunici direct cu urmaritorii tai. Spre exemplu atunci cand brandul tau e etichetat intr-o postare sau atunci cand iti sunt adresate intrebari, raspunde personal si nu foarte formal.
- Construieste o comunitate in jurul brandului tau. Discutiile despre nimic sunt plictisitoare si alunga oamenii. Urmareste discutiile urmaritorilor tai si implica-te in ele. Ofera-le mereu subiecte de discutat.
- Asculta-ti clientii/urmaritorii si accepta feedback-ul negativ. In general discutiile din social media au loc in vazul tuturor asa ca ai grija sa raspunzi la critici si sa oferi raspunsuri constructive.
In concluzie, asigura-te ca oamenii vin cu placere sa iti asculte muzica, iar la finalul concertului pleaca multumit de ce a primit. Social Media e un festival continuu in care se aude galagie din toate directiile, tu, cu strategia potrivita, le poti oferi oamenilor muzica pe care si-o doresc.