Header si footer: Doua componente ale newsletterului care iti pot creste ratele de clickthrough

Emailul trebuie sa fie perceput ca un canal de comunicare usor, rapid si folositor, sa ofere din prima clipa acces la informatii de interes.

Ia in seama ca cel caruia ii trimiti mesajele tale, in fiecare zi primeste zeci de emailuri, la care, probabil, la o parte s-a abonat si chiar este interesat sa le citeasca. Insa, nu le poate parcurge pe toate din lipsa de timp, de cele mai multe ori. Asa ca sarcina ta este sa scoti in evidenta mesajele relevante, pentru ca, data viitoare sa nu te ignore.

Ofera-le din prima clipa posibilitatea de a alege ce sa citeasca in newsletterul tau pentru ca, poate nu ii intereseaza chiar totul. Fa totul cat mai clar cu ajutorul header-ului si footer-ului. Acestea sunt doua elemente prin care iti poti creste angajamentul abonatilor fata de emailul tau, dar si rata de clickthrough.

Header-ul
Este zona care, vizual, iese cel mai mult in evidenta, fiind primul lucru pe care il vede un utilizator dupa ce deschide emailul. Asa ca profita si fa-l sa-ti acceseze linkurile din prima.

Dincolo de o simpla imagine care sa comunice un slogan, poti crea o bara de navigare pe care sa se afle acele categoriile de articole care se regasesc si in newsletter. Ofera cititorilor posibilitatea ca din primele 3 – 5 secunde, sa isi faca o idee despre ce pot citi in newsletter. Usureaza navigarea, pentru ca ei sa economiseasca timp de citire si pentru a nu fi nevoit sa parcurga tot newsletterul pentru a gasi ceea ce doreste.

Nu numai ca vei avea o rata mare de clickthrough, dar acest lucru te va ajuta sa iti si segmentezi si sa-ti targetezi newsletterele viitoare.

Pentru a-ti creste eficienta header-ului:
1. Foloseste preheader-ul pentru a comunica mesaje relevante. Preheader-ul reprezinta zona de deasupra header-ului care de obicei este folosita pentru mesaje de genul “Daca nu vizualizati corect acest mesaj click aici … “, insa, fara a inlatura acest mesaj, poti folosi in preheader texte care sa te ajute sa comunici relevant.

2. Foloseste logo-ul companiei si imagini in header. Studiile de eye tracking arata faptul ca mesajele care au logo-ul companiei in header, au o rata de click-through cu 35% mai mare decat aceleasi mesaje fara imagini.

3. Optimizeaza bara de navigare. De exemplu, daca esti un producator de produse pentru copii, poti introduce categorii precum: alimentatie, imbracaminte, jucarii, retete, horoscop. Pentru o si mai mare relevanta, mai poti folosi o sub-bara de navigare in care sa existe si sub-categorii. De pilda, la imbracaminte, sub-bara de navigare sa cuprinda categorii de varsta (0-2 ani; 3-6 ani; 4-7 ani etc.), la jucarii, sub-bara sa cuprinda subcategoriile pentru fete/pentru baieti etc. In functie de ce anume acceseaza fiecare, comunicarile viitoare vor fi si mai relevante.

4. Promoveaza o oferta speciala sau un produs anume. Astfel, vei putea scoate in evidenta oferta respectiva. Insa tine cont ca zona de maxima vizibilitate, above-the-fold, este de 300 de pixeli, in cadrul unui client de email fiind vizibila in zona de preview, fara a face scroll.

5. Promoveaza un concurs. Aloca-i o zona in care sa anunti, printr-un call-to action puternic, ca se pot inscrie la concursul respectiv si pune-le la dispozitie si linkul unde isi pot lasa datele pentru a se inscrie.

6. Adauga sectiunea de customer service. In bara de navigare sau intr-un loc din header poti face vizibila o mica sectiune de customer service pentru cei care vor detalii despre oferta speciala, un produs sau chiar sa faca o comanda. Scoate in evidenta, printr-o grafica speciala, o adresa de email sau un numar de telefon.

Footer-ul
Chiar daca e in partea inferioara a layout-ului, sa nu crezi ca e de ignorat. Sunt atatea lucruri pe care le poti face pentru a-ti creste angajamentul abonatilor tai. Foloseste si aici o bara de navigare si iata ce poti adauga:

1. Modificarea profilului. Adauga un call-to-action in care sa ii indemni sa-si schimbe sau sa-si adauge adresa noua de email sau noi preferinte si directioneaza-i catre o pagina speciala in care pot face acest lucru. Datele cat mai actualizate despre userii tai te ajuta sa poti realiza segmentari relevante in viitor.

2. Retelele de socializare. Adauga posibilitatea de a-ti share-ui informatia din newsletter pe propriile profile de social media. Dar nu uita de un call-to-action incisiv. De asemenea, tot aici ii poti directiona catre paginile de social media ale companiei.

3. Exista un blog al companiei? Promoveaza-l si aici. Directioneaza-ti subscriberii catre blogul companiei, chiar din footer.

4. Feedback. Adauga in footer o sectiune in care sa isi spuna parerea despre serviciile tale, fie directionandu-i catre un chestionar, fie punandu-le la dispozitie o adresa de email. Daca e vorba de un chestionar, acesta poate ramane permanent in footer-ul emailului tau.

5. Contactul. Gaseste-i un loc chiar si in footer si foloseste un call-to-action puternic: “Ai intrebari? Suntem aici …”.

6. Site-ul tau. Linkul catre site-ul tau trebuie sa fie nelipsit. Adauga-l si pe el in footer.

Credeai ca footer-ul e un element banal? Raspunsul nostru este ca NU, ca il poti face atragator, iar pe abonatii tai sa nu se opreasca numai la ce e in corpul emailului.

Il diversifici, ii adaugi noi categorii si … iti cresti rata de clickuri.

La ce te ajuta header-ul si footer-ul
Diversifica-ti aceste doua elemente ale emailului si vei vedea rezultatele:

• Rata de retentie mare
• Rata de clickthrough in crestere
• Cresterea angajamentului abonatilor tai fata de email

Nu-ti lasa newsletterul la stadiul de simplu newsletter. Oricat de simple si nesemnificative ti s-ar parea unele componentele ale sale, sa stii ca intotdeauna exista loc de mai bine. Profita, deci, de header si footer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *