Landing page-ul – 8 secunde pentru a crea o conversie

Ti-ai pus la punct newsletterul pe care l-ai conceput? Ai realizat un design atractiv? Contentul este relevant pentru abonati? Butoanele de call-to-action sunt si ele suficient de incitante? Ai raspuns pozitiv la aceste intrebari, insa ar mai fi un pas pe care trebuie sa-l faci pentru a avea rezultate in ceea ce priveste vanzarile online si, in general, ratele de conversie: optimizarea landing page-urilor!

Nu este suficient sa-i atragi acolo, trebuie sa-i determini sa ramana mai mult de 8 secunde (media de timp pe care o ai la dispozitie pentru a convinge o persoana ca oferta ta este interesanta) si sa ia decizia dorita de tine: sa faca o comanda de cumparare, sa recomande, sa completeze un formular de inscriere etc. Pe scurt: sa faca o conversie.

Pentru acest lucru, ai la dispozitie numai cateva secunde. Studiile arata ca primele secunde isi spun cuvantul pentru crearea unei impresii bune. Deci, ai doar 8 secunde ca sa creezi aceasta impresie pentru landing page-ul tau.

shutterstock_179853431_s

Evaluarea euristica sau cum sa afli ce e in mintea lor

Ca sa ajungem la evaluarea euristica propriu-zisa, trebuie sa stii ce inseamna “euristic”. Termenul desemneaza o metoda de studiu si de cercetare bazata pe descoperirea de fapte noi (conf. DEX).
In online, este des folosita “evaluarea euristica”, o metoda de evaluare a interfetei designului pentru utilizator. Teoria a fost dezvoltata de catre Jakob Nielsen impreuna cu Rolf Molich, in 1990.

Scopul acestei evaluari este de a identifica acel landing page care sa genereze cea mai buna rata de conversie. Cei doi creatori ai sai au dezvoltat si un set de indicatori cu ajutorul carora se analizeaza landing page-ul si problemele acestuia.
Dificultatile legate de usability sunt incadrate pe o scara numerica in functie de impactul asupra performantei. Evaluarea euristica are menirea de a oferi feedback-ul necesar celor care o folosesc pentru a vedea daca landing page-ul este compatibil cu nevoile si preferintele utilizatorilor.

Aici intervine formula euristica menita a te ajuta sa concepi cel mai bun si mai ales, cel mai potrivit landing page care sa duca la conversia dorita:

C = 4m + 3v + 2(i-f) -2a.

Fiecare element din formula te ajuta sa-ti dai seama unde anume trebuie imbunatatit landing page-ul tau si cum sa ajungi la rezultatul final: conversia (in ecuatie, C):
1) M=Motivation (Motivatia)
2) V=Value Proposition (Valoarea)
3) I=Incentive (Stimulent)
4) F=Friction (Conflict)
5) A=Anxiety (Anxietate, Neliniste)
Ecuatia are un singur scop: maximizarea elementelor pozitive (motivatia, valoarea, stimulentul) si diminuarea, pe cat posibil, a celor negative (anxietate, conflict). Ce semnifica toate acestea? Un set de intrebari la care daca raspunzi, vei gasi cea mai buna formula de landing page.

Pune-ti urmatoarele intrebari:
De ce abonatul meu ar trebui sa cumpere de la mine si nu de la competitori?
Oferta ta trebuie sa se diferentieze considerabil de cea a competitorilor si, pe langa considerentele emotionale si financiare ale acesteia, acum landing page-ul ar putea fi personalizat si diferentiat pe baza nevoilor fiecarei persoane. Poti determina ce anume il intereseaza pe abonat, in urma accesarilor si a monitorizarii obiceiului de navigare si, pentru ca in email marketing ai toate aceste informatii in baza de date, landing page-ul poate fi customizat oferindu-i acele produse care il intereseaza. Totodata, poti diferentia landing page-ul in functie de sex, varsta etc.
Cum pot elimina factorii psihologici care l-ar impiedica sa cumpere?
Cel mai important: prezinta-i beneficiile din prima clipa. Raspunde-i imediat la intrebarea “Ce am de castigat?” si “De ce tu?”
In completarea a ceea ce am scris mai sus, landing page-ul poate fi altfel decat cele obisnuite. Poate fi personalizat, astfel incat subscriberii sa fie intampinati de ceva prietenesc, prin adresarea directa folosita. Daca spui “Buna Elena, uite ce ti-am pregatit… “, iar butoanele de call-to-action sunt si ele customizate, atunci sunt toate sansele ca subscriberul sa aiba impresia, placuta, ca vorbeste cu cineva apropiat. Pentru linkuri, poti folosi butoane de call-to-action de genul “Elena, incearca asta…” sau “Elena, spune-ne ce crezi…”.
Cum pot folosi stimulente suplimentare pentru a face fata oricarei urme de rezistenta din partea subscriberului?
Pentru o motivatie puternica, poti include chiar si parerea altor utilizatori ai acestor servicii (testimonial) sau un sistem de ranking pentru a vedea cat de bine a fost cotat acel produs/serviciu. Chiar daca adresarea directa l-a “indulcit putin”, tot trebuie ca oferta ta sa il atraga intr-un fel. Fie ii pui la dispozitie o oferta speciala, fie un discount la un produs. In plus, desi am repetat, poti sa mai incluzi parerile altora despre produsul pe care il oferi si pe care altii l-au folosit, astfel incat sa ii obtii increderea. Ca stimulente suplimentare, mai poti include chiar si clipuri video si imagini, pentru a face landing page-ul si mai atragator.
Cum pot corecta elementele care i-ar putea genera retineri?
Atunci cand utilizatorii ajung pe un landing page ce include un formular de inscriere, ar putea experimenta stari negative: temeri, confuzie, reticenta. S-ar putea ca ei sa se sperie cand vor vedea ceea ce le ceri sa bifeze: nume, CNP etc. S-ar putea sa creada ca vei folosi acele informatii in alte scopuri. De aceea, ca sa le diminuezi aceste temeri, le poti explica, la fiecare casuta pe care o bifeaza, care e motivul pentru care le ceri sa completeze acele lucruri. Totul cu argumente, astfel incat sa le obtii increderea. Le enumeri beneficiile, dar si riscurile pe care le pot intampina, daca nu completeaza corect formularul. Vei vedea ca se vor “linisti”. Trebuie, in mod obligatoriu, sa oferi garantii ca acele informatii colectate nu vor fi folosite in alte scopuri decat cele pentru care au fost furnizate si ca detele lor nu vor fi instrainate.

Pentru a reduce orice factor negativ care ar putea sta in drumul conversiei dorite, este absolut necesara precizarea unei Politici de confidentialitate, prin care sa li se mentioneze cum le sunt protejate datele completate in formular, dar si faptul ca le sunt monitorizate accesarile, astfel incat mesajele viitoare sa fie cat mai relevante si folositoare pentru ei.

De asemenea, pentru optimizarea landing page-ului, atunci cand, in cadrul newsletterului, le specifici oferta de care pot beneficia, este bine ca pe pagina secundara sa se gaseasca din nou aceasta oferta, pentru ca atunci cand ajung pe alta pagina, s-ar putea ca utilizatorii sa nu fi retinut aceasta oferta. Precizarea, din nou, a ofertei, este binevenita oricand, Vor vedea ca te-ai tinut de promisiunea facuta inainte de accesare. Castigi si mai multa credibilitate.

Mai este recomandat ca, atat pagina de index, cat si cea secundara sa aiba acelasi layout sau cel putin unul asemanator, pentru ca daca acestea ar fi diferite, s-ar putea ca utilizatorul sa devina confuz, sa creada ca l-ai derutat prin call-to-action-ul incitant, pentru a ajunge in alta parte decat s-ar fi asteptat. Daca cele doua pagini vor avea acelasi design, isi vor da seama ca au “aterizat” acolo unde le-ai promis. Inca o bila alba in ceea ce priveste credibilitatea.

Multi e-marketeri ar spune ca e suficient sa iti trimiti abonatii catre o pagina de web oarecare de pe site-ul tau, totul cu conditia sa ajunga pe site, insa daca faci acest lucru, s-ar putea sa nu obtii rata de conversie dorita. Tocmai ca landing page-ul ofera infinite posibilitati de generare de leaduri, prin urmare il poti customiza si chiar poti experimenta pentru a vedea ce anume i-ar trezi interesul destinatarului.

In concluzie
Toate aspectele descrise mai sus asigura o asa-zisa coerenta a landing page-ului. Trebuie sa iei in considerare elementele enumerate mai sus, care sunt vitale pentru un landing page de succes, sa le imbini pentru a-i retine atentia indelungata a abonatului.

Te intrebi cum sa-i retii atentia si care este cea mai buna varianta de landing page? Raspunsul il vei gasi tot singur, pornind de la un lucru cat se poate de simplu, dar util: testarea. Ca sa vezi ce anume l-ar incanta pe cel care acceseaza linkul ce duce spre pagina dorita, trebuie sa testezi mai multe variante pe un esantion de subiecti.

Poti concepe 3 variante de design pentru landing page, pe care sa incluzi 3 variante de text si adresare. Trimite aceste variante la esantionul stabilit si iti vei da seama ce a “prins” mai bine. Ai posibilitatea de a monitoriza:
– ce/cate linkuri au accesat
– cat timp au petrecut pe pagina accesata
– rata de abandon
– rata de conversie

Alege varianta castigatoare in functie de obiectivele urmarite.

Email si social media – un cross eficient in 2011

2011 este anul in care marketerii vor folosi si mai mult integrarea emailului cu social media, conform unui studiu Strong Mail in care 43% dintre marketerii abordati au spus ca vor include aceasta tactica in campaniile de emailing.

Sa zicem ca 2011 va fi si acesta anul marilor provocari in industria internetului, iar emailul, evident, ramane baza de comunicare relevanta cu subscriberii tai. Provocarea este cum sa-ti intaresti si mai mult relatia cu consumatorii tai, prin implicarea lor in actiunile tale si prin cresterea engagementului acestora, iar unul dintre tool-urile principale este cum sa faci un cross intre doua canale de impact: email si social media. Read more

Hotmail Active Views – solutia de crestere a interactivitatii de la Microsoft

In decembrie 2010, Hotmail a inceput sa ofere Hotmail Active Views, cam primul tool care ofera interactivitate in email. Utilizatorii nu trebuie sa mai astepte in timp ce browser-ul deschide o fereastra noua pentru un site, insa un API poate transmite date in timp real direct email-ului.

Cum functioneaza

Sa zicem ca primesti un email de la compania X cu mai multe oferte. In loc de click pe oferta si trimiterea catre site-ul respectiv, exista posibilitatea sa cauti ce te intereseaza in motorul de cautare din email. In acelasi timp, poti rasfoi si alte oferte disponibile exact ca si cand ai fi in cadrul unui site.

Bile albe Read more

Beneficiaza de propriile greseli…eratele

Din diverse motive, cateodata esti nevoit sa trimiti si emailuri prin care sa iti rectifici mesajul datorita unei erori care a intervenit si care a avut consecinte negative. Pot fi legate de o oferta gresit trimisa pe email, de probleme la incarcarea emailului cu poze sau video, site-ul poate fi picat si astfel utilizatorii sa nu aiba acces la o oferta pe care o promovezi in email, emailul se trimite unui segment gresit sau poate e vorba de un link din email, care nu merge.
Inainte de toate, cel mai important lucru este sa rezolvi problema, astfel incat, cand abonatii vor primi emailul, totul sa fie pus la punct.

Aceste emailuri sunt cunoscute si sub forma de erate. Majoritatea marketerilor, cand intampina una dintre problemele enumerate mai sus, se limiteaza la un simplu email in genul “Ne cerem scuze pentru inconvenient”, insa chiar si acest tip de mesaj poate fi optimizat, avand sanse mari de a aduce rate de conversie semnificative. Read more

Facem email marketing si pentru Pagini Aurii

Ne-am vazut, ne-am placut si astfel am inceput o noua colaborare frumoasa, de data aceasta cu Pagini Aurii care este liderul in Romania pe piata ghidurilor clasificate.

Impreuna cu Pagini Aurii vom dezvolta o strategie de comunicare pentru promovarea noilor produse si servicii, vom anunta lansari de site-uri ale companiei, oferte promotionale, notificari de plata personalizate etc.

Ce spun ei despre colaborarea cu White Image:

“Am devenit lideri datorita, in primul rand, clientilor nostri cu care este absolut esential sa pastram o legatura stransa pentru care am sesizat potentialul comunicarii personalizate. Am gasit solutiile potrivite la White Image atat din punct de vedere al modului in care sa comunicam, cat si in ceea ce priveste gestionarea corecta a bazelor de date”, precizeaza Iulian Boanta, marketing manager Pagini Aurii.

Newsletterele Pagini Aurii vor oferi posibilitatea zecilor de mii de companii din portofoliul companiei de a-i apela mult mai rapid si mult mai facil pe consultantii companiei, pentru a obtine mai multe informatii.

Welcome!

Ghidul de email marketing – Sarbatori in retail: Cum sa te pregatesti din timp pentru sarbatori

Cat de mult profiti de sansa pe care ti-o ofera sarbatorile pentru a-ti creste vanzarile? Ai inceput deja sa comunici cu clientii si potentialii clienti avand in vedere ca se apropie Craciunul? Ti-ai analizat campaniile de anul trecut pentru a ti le optimiza pe cele de anul acesta?

Pentru a te ajuta sa-ti indeplinesti obiectivele, am realizat Ghidul de email marketing – Sarbatori in retail. Acesta analizeaza practicile folosite de cele mai de succes branduri, indica lucrurile care sunt neexploatate de marketeri, dar si felul in care trebuie sa decurga comunicarea de la bun inceput.
Astfel, “Sarbatorile in retail” prezinta o investigare a metodelor care pot fi folosite pentru mai multe scopuri, cum ar fi: cresterea vanzarilor, cresterea bazei de date, segmentarea mesajelor, inovatii in mesajele de sarbatori.

Mai mult, ai la dispozitie un ghid complet pentru ca vanzarile tale sa aiba un flux continuu incepand din perioada premergatoare sarbatorilor si chiar dupa incheierea acestora.

Afla toate tipsurile pentru a creste si a te diferentia de celelalte companii. Descarca o copie gratuita a white paper-ului “Sarbatori in retail”, direct de AICI.

Cele mai noi tendinte in email marketing

Andrei a vorbit recent despre noile tendintele in email marketing, din care fac parte integrarea acestui domeniu cu alte canale de comunicare, Google Analytics, aplicatii de CRM si alte sisteme de monitorizare.

In categoria trendurilor care au inceput deja sa fie aplicate: integrarea cu social media care pe viitor va avea un impact pozitiv asupra programelor de comunicare, scrisorile de notificare de la banci, facturile, modificarile de contracte, mesajele post-purchase etc. care incep sa fie tot mai des transmise prin email.

Customer support pe Twitter/Facebook este una dintre cele mai noi tendinte care imbina email marketingul cu social media si care are avantaje atat din punct de vedere al costurilor cat si al relationarii directe si in timp real.

Cititi continuarea interviului aici

Avantaje si dezavantaje ale butonului de recomanda vs. share pe Facebook si Twitter din email

Se poate spune ca una este mai “serioasa” – butonul de recomanda – , iar cealalta, mai friendly – share on Facebook/Twitter, avand in vedere aspectul de socializare.

Avantaje/dezavantaje ale butonului de recomanda

– ai un control mai exact a ceea ce trimiti, poti sa comunici personalizat si mai elaborat
– iti poti creste baza de date, poti vedea daca si cati dintre cei recomandati s-au transformat in abonati, dar si daca au accesat linkul recomandat.
– butonul de recomanda, conform statisticilor, nu are rata de raspuns asteptata. Foarte putini aleg sa recomande o informatie primita pe email si foarte putini devin abonati in urma unei recomandari.
– aspect negativ legat de lejeritatea folosirii – presupune un efort pentru utilizator prin completarea unor anumite campuri pentru a putea transmite mesajul mai departe.

Share-uirea in retelele de socializare Read more

Si Hotmail va folosi coportamentul userilor pentru plasarea mesajelor in Inbox sau Junk

Dupa anuntul celor de la Google, si cei de la Microsoft anunta noi functionalitati pentru Windows Live Hotmail prin care intentioneaza sa se foloseasca de comportamentul utilizatorilor in ceea ce priveste livrarea in Inbox sau in Junk a unui mesaj.

Noul feature presupune ca, comportamentul individual al unui utilizator poate influenta deliverabilitatea unui mesaj din partea unei surse catre acel utilizator. Modul in care un user interactioneaza cu mesajele din partea unei anumite surse poate influenta Hotmail sa-i livreze acel mesaj direct in inbox sau in junk, fara sa ia in considerare sugestiile filtrelor antispam.

Indicatorii care sunt utilizati pentru a determina comportamentul utilizatorilor de Hotmail: Read more

Inbox Review 2010 – Topul clientilor de email s-a schimbat

Ne-am gandit cum anume sa-i ajutam pe marketeri sa-si implementeze optim campaniile de email marketing pe clientii de email. Asta pentru ca fiecare client de email este important si, in acelasi timp, diferit de la unul la altul, iar regulile de design sunt absolute esentiale.

Asa s-a nascut Inbox Review 2010, aflat la o noua editie, singurul studiu in legatura cu distributia clientilor de email la nivel local, o analiza a clientilor de email pe care ii folosesc utilizatorii abonati la newsletterele B2B si B2C. Trebuie sa mentionam faptul ca pentru acest studiu au fost analizate informatii obtinute doar in momentul in care imaginile/pozele incluse in email, au fost afisate de catre recipienti.

Studiul cuprinde date colectate si analizate in perioada decembrie 2009 – februarie 2010, de la 250.038 de adrese unice de email: 246.299 de utilizatori sunt abonati la newsletterele B2C, iar 3739 sunt abonati la newsletterele B2B. Read more