Fundatia unui business stabil si de succes sta in modul in care este construita relatia cu clientii. Indiferent de tipul afacerii, este foarte important sa iti pastrezi clientii veseli si fideli, iar pentru a reusi acest lucru ai nevoie de un plan bine pus la punct de ‘customer engagement’. Evident, oamenii au nevoie de produse de calitate, la preturi atractive, iar transformarea lor in clienti fideli trebuie vazuta ca un bonus inestimabil.
Surprinzator sau nu, email marketingul este in continuare modalitatea de promovare cu cel mai mare ROI din online. Chiar si asa, pentru o eficienta maxima, trebuie depus mult efort pentru castigarea increderii subscriberilor. O data obtinuta adresa de email munca nu se termina, ci trece la nivelul urmator.
In fiecare email trimis catre clienti, este necesar sa se urmareasca oferirea de content relevant si sa se vina in intampinarea nevoilor consumatorilor. In perioada de engagement poti apela la o serie de e-mail-uri prin care sa iti ‘antrenezi’ clientii. Trimite-le mesaje targetate in situatia mai multe situatii specifice:
- Prima impresie conteaza atunci cand lucrezi la relatia ta cu viitorii clienti, asa ca iti recomandam sa citesti si articolul in care ti-am spus despre “Cum sa faci o prima impresie buna cu emailurile tale”;
- Daca observi ca abonatii tai tind sa stearga emailul tau fara sa-l stearga atunci ar trebui sa regandesti o strategie legata de linia de subiect. Incearca sa ii dai valoare maxima si sa fie cat mai targetat pe nevoile userului. Despre puterea subiectului am discutat si aici;
- Daca rata de deschidere a emailurilor tale e ridicata imediat dupa abonare, iar mai apoi scade constant atunci e clar ca abonatii nu primesc ceea ce se asteptau. Solutia se numeste personalizarea. Dezvolta segmente pentru a reusi sa iti targetezi cat mai specific userii pentru ca mai tarziu sa ii poti loializa.
- Creeaza-ti o personalitate puternica. Un brand unic, puternic si care are o personalitate proprie inseamna automat si clienti loiali, care intereactioneaza constant cu el. Un identitate puternica pleaca de la un concept puternic, un design impecabil si un copy excelent. Comunicarea Hipmunk poate fi oferita ca un exemplu pozitiv. Utilizeaza infografice ce ofera o serie de informatii interesante, iar in acelasi timp isi promoveaza platforma (click pentru marire):
- Cos abandonat – daca un client a introdus cateva produse in cosul din magazinul tau online, dar nu a finalizat comanda, e momentul sa ‘ataci’. Cu siguranta exista un interes, asa ca trimite-i cat mai rapid posibil un email in care sa-i oferi un discount care sa-l motiveze sa incheie comanda.
- Pentru a construi o relatie cat mai stransa cu subscriberii este absolut necesar sa le trimiti acestora mesaje personalizate in zilele speciale. Ziua de nastere a celor care primesc mesaje promotionale de la tine este un moment important. Profita de ocazie si trimite-le un email original insotit de un cadou (discount, voucher, oferta speciala)
- Automatizeaza – un user care cauta cu insistenta un anumit produs de-al tau e clar ca e dispus sa il cumpere. E momentul tau si foloseste-te de retargetare. Trebuie sa ai automatizat un mesaj care sa se duca direct la tinta si care poate avea o rata de conversie mai mare decat de obicei. Spre exemplu, daca o persoana cauta produse de bebelusi, aceasta ar trebui sa primeasca imediat recomandari cu cele mai cumparate produse din site. De asemenea, daca un user a fost interesat de un anumit produs la un moment dat, ofera-i update-uri cu noutati si modificari de pret.
- In perioada de engagement este extrem de important sa folosesti un continut dinamic si personalizat pentru a te asigura ca fiecare email este relevant. Ofera-le clientilor ceva la schimb pentru a-i loializa. Oamenii asteapta sa fie recompensati indiferent de cat atrasi s-ar simti de un brand. Asa ca ofertele speciale sau discounturi trebuie sa fie strans legate de comunicarile in care ai nevoie de interactiunea subscriberilor.
- Daca nu folosesti layout-uri mobile friendly pierzi enorm. Nu e nevoie sa analizam foarte multe date ca sa realizam impreuna prezentul si viitorul apartine dispozitivelor mobile. E loc pentru toata lumea pentru ca in 2017 procentul brandurilor B2C care foloseau design mobile friendly era de 52%.